آزادی اینترنت و فضای سیاسی

ترجمه: دکتر امیر هوشنگ میرکوشش زهرا کیا دربند سری

انتشارات امیر کبیر الگوی مفهومی این مطالعه بر اساس متون موضوعی و چهارچوب حرکت ها ی اجتماعی است .چهار چوب همانگونه که در بخش های مختلف بیان شده است ،مجموعه ای از مفاهیم اولیه را در برمی گیرد که افراد در مواجهه با واقعیت ها و حوادث پیش رو از آنها برای فهم و ارزیابی این وقایع استفاده می کنند.

اینترنت مجموعه کنش گران تاثیر گزار در این چها رچوب را گسترش می دهد و در این میان میزان وابستگی این فعالان اجتماعی را به رسانه های خبری متعارف کاهش داده و در تولید این چهارچوب (اجتماعی) سلسله مراتب اجتماعی جامعه را دچار تغییر می کند.

006

این تغییر از آن جهت است که در جهان واقعی،ارتباطات ضعیف افراد با هم باعث می گردد تا این شبکه ها ی اجتماعی مجازی امکان ارتباط آنها را فراهم سازند . اگرچه این شبکه ها سطحی هستند و فشار کمی برای به حرکت در آوردن اجتماع ایجاد می کنند.این حرکات برای پررنگ کردن بعضی حوادث بسیار موثر است و بسرعت در جامعه نفوذ می کند.

این جریان سازی و نفوذ ،در میان مردمی اتفاق می افتد که با هم ارتباط اجتماعی ندارند و یا از گروه های متفاوت اجتماعی هستند. روابط قوی در جوامع بشدت به پیشینه های اقتصادی اجتماعی،فرهنگ ،آداب و رسوم و مذهب در جامعه مرتبط است. اینترنت با تجمیع کنشگرانی با پیشینه های متفاوت آنها را در چهارچوب ها اجتماعی جدید جای میدهد .

آنچه در این مقدمه آورده ایم تنها از باب آشنا شدن خوانندگان با زمینه ها و بستر های اصلی فضای سیاسی و تاثیر اینترنت بر این فضا است. این مطالعه در طی سالهای 2011 تا 2012 انجام گرفته و بر روی نقش اینترنت و رسانه های اجتماعی در طول اعتراضات و تظاهرات سال 2011 میلادی در کشورهای مصر، سوریه، چین و روسیه متمرکز می باشد.

ما در این مطالعات شیوه های گوناگونی را که توسط آنها محتوای سیاسی و جو اطلاعاتی جامعه سبب پدید آمدن فرصت برای سازمان دهی و راه اندازی جنبش های اینترنتی گردید و این که چگونه متعاقبا این تحرکات و جنبش های داخل شبکه به شکل جنبش های خارج از اینترنت و در داخل فضای جامعه انجامید را مورد مقایسه قرار می دهیم.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل