Developed in conjunction with Joomla extensions.

طوفان الاقصی پایان هژمونی شکست ناپذیری اسرائیل

مجید نوری  عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل 

7 اکتبر 2023(7 مهر 1402) غرورآمیزترین و بی‌سابقه‌ترین حمله محور مقاومت فلسطین به خاک رژیم اشغالگر اسرائیل از لحاظ شدت و سرعت عمل به شمار می رود. ابعاد عملیات طوفان الاقصی آنچنان سریع، موفقیت‌آمیز و گسترده بود که تمامی معادلات خاورمیانه از عادی سازی روابط برخی کشورها با اسرائیل موسوم به صلح ابراهیم و همچنین موازنه قدرت در خاورمیانه را به نفع محور مقاومت تغییر داد و شروعی بر ایجاد خاورمیانه جدید و شکست هژمونی اسرائیل شد.

طوفان الاقصی بزرگترین، سریع‌ترین و بی‌سابقه ترین حمله فلسطین به سرزمین‌های اشغالی اسرائیل محسوب می‌شود که در صبح 7 اکتبر 2023 با حمله هوایی بیش از 3 تا 5 هزار راکت و حمله زمینی گروه‌های واکنش سریع به سرزمین اشغالی شروع و باعث کشته و زخمی شدن تعداد زیادی از اشغالگران شد. در این عملیات همچنین تعدادی زیادی از اشغالگران اسرائیلی اسیر و با موفقیت به نوار غزه منتقل شدند.

طوفان الاقصی حمله غافلگیرانه سریعی بود که شکست تاریخی را بر اسرائیل تحمیل کرد که آزادی قدس شریف و شکست اسرائیل را در آینده نزدیک نوید می‌دهد. از گروه‌های مقاومت حاضر در عملیات طوفان الاقصی می‌توان به جنبش جهاد اسلامی حماس، جهاد اسلامی فلسطین، جبهه مردمی برای آزادی فلسطین، جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین، به همراه گردان‌های عزالدین قسام، قدس، ابوعلی و مصطفی اشاره نمود.

پس از عملیات موفقیت‌آمیز طوفان الاقصی اسرائیل حملات شدیدی را علیه نوار غزه آغاز و مراکز، مسکونی، خدماتی و درمانی را ویران و تعداد بیشماری از فلسطینان را شهید کرد، حملات پی در پی اسرائیل به نوار غزه  افکار عمومی جهان را بر علیه اسرائیل بسیج کرد و در شهرها مختلف جهان تظاهرات گسترده‌ای در محکومیت جنایات این رژیم و حمایت از آرمان فلسطین برگزار شد به گونه‌ای که برخی از کشورها سفرای سیاسی خود را از اسرائیل فراخواندند و قطع روابط دیپلماتیک را با این رژیم اعلام کردند و این پیروزی دیگری برای محور مقاومت و شکست هژمونی اسرائیل محسوب می‌شود.

جنگ فلسطین و اسرائیل که شروع کننده آن این بار برخلاف ادوار گذشته حماس بود یک پیام روشن برای اسرائیل داشت و آن این بود که دیگر فلسطینان حضور اشغالگران را در سرزمین خودشان تحمل نمی‌کنند و در هر زمان و مکانی که بخواهند می‌توانند با استفاده از تجهیزات پیشرفته حمله جدیدی را علیه اشغالگری این رژیم آغاز کنند و این مسئله مهمی است که به امنیت اسرائیل خدشه وارد می‌کند، به همین دلیل اسرائیل برای به حاشیه راندن عملیات موفقیت‌آمیز طوفان الاقصی با تمام قوا وارد نبرد با غزه شد تا حیثیت امنیتی و اطلاعاتی خود را بازیابد ولی دیگر هژمونی شکست ناپذیری اسرائیل ترمیم نمی‌شود؛ چرا که اسرائیل تنها در  برابر یک گروه کوچک که سالهاست در محاصره است آنچنان غافلگیر و حتی زمین‌گیر شده است و چگونه می خواهد از دیگر کشورهای همسو خود حمایت کند.

جنگ فلسطین با اسرائیل نیز به زودی به پایان می‌رسد و به نظر نمی‌رسد که این جنگ طولانی باشد؛ چرا که طولانی شدن جنگ به نفع اسرائیل نیست چرا که از یک سو افکار عمومی جهان بر ضد اسرائیل و در حمایت از فلسطین است و از سوی دیگر طولانی تر شدن جنگ ممکن است جبهه جدیدی را علیه اسرائیل باز کند و این در صورتی است که در حال حاضر اسرائیل قادر به جنگیدن در چندین جبهه مختلف نیست و از همه مهم تر اینکه مشکلات داخلی همچنان به قوت خود باقی مانده است؛ بر همین اساس باید گفت دیر یا زود این جنگ نیز به پایان خود می‌رسد و آنچه برای اسرائیل باقی می‌ماند شکست مفتضحانه‌ای است که موازنه قدرت را به نفع محور مقاومت تغییر می‌دهد.

برنده واقعی این جنگ فارغ از هر نتیجه‌ای قطعاً مقاومت فلسطین است که توانست هژمونی شکست ناپذیری اسرائیل را در هم بشکند و آن را با چالش جدی روبرو کند و عادی سازی برخی حکام عربی را با اسرائیل به تعویق بیندازد و از همه مهم‌تر باعث شد برخی کشورها روابط خود را با اسرائیل قطع و افکار عمومی جهان بر علیه اسرائیل بسیج کند و این پیروزی کمی نیست که در آینده نه چندان دور ابعاد این پیروزی مشخص کننده قدرت خاورمیانه جدید خواهد بود.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل 

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.