شاه چارلز سوم: دوستی با یهودیان بریتانیا، با روابط ویژه و تاریخی با اسراییل

نویسندگان: ایتامار شارون و تویی استاف

برگردان:بنیامین صادقی

خانواده سلطنتی(Royal) از دیرباز رابطه خوبی با جامعه یهودیان بریتانیا داشته و در سال های اخیر با ارتباط عمیق با دولت یهود، حسن نیت خود با اسراییل را تقویت کرده است.

با درگذشت ملکه الیزابت دوم، بریتانیا پادشاه جدیدی به نام چارلز سوم دارد که در سن ۷۳ سالگی مسن ترین فردی است که بر تخت پادشاهی بریتانیا می نشیند. چارلز از مدت ها پیش رابطه خوبی با یهودیان بریتانیا داشته و در سال های اخیر نیز روابط دوستانه خود را با اسراییل تقویت کرده است.

سلطنت طلبان ارتباط تاریخی عمیقی با دولت یهود دارند و بریتانیا بین سال های ۱۹۲۰ تا ۱۹۴۸ بر این سرزمین اسراییل حکومت می کرد. در سال ۲۰۲۰، روون ریولین، رییس جمهور وقت، در جریان سفر چارلز به اسراییل به او اشاره کرد که خودش و دیگر اسراییلی های هم نسل او به عنوان اتباع سلطنت پدربزرگ چارلز، جورج ششم، به دنیا آمده اند.

چارلز خود روابط پایداری با رهبران و نهادهای یهودی بریتانیا دارد و علاقه شدیدی به روایت ها و درس های هولوکاست نشان داده است. او در سال های اخیر دیدارهای گرمی با دو رییس جمهور اسراییل داشته و در سفری تاریخی به این کشور سفر کرده است.در زیر به برخی از نکات برجسته ارتباط پادشاه جدید بریتانیا با یهودیان، دولت یهود و مسایل مرتبط با آن اشاره شده است.

روابط با اسراییل

در سال ۲۰۲۰، چارلز اولین سفر رسمی خود به اسراییل را پس از سفرهای کوتاه برای مراسم خاکسپاری اسحاق رابین و شیمون پرز انجام داد. او ارشدترین عضو خانواده سلطنتی بود که از زمان تاسیس دولت اسراییل چنین دیداری را برگزار کرد.چارلز در حالی که برای شرکت در مجمع جهانی هولوکاست در این کشور به سر می برد، با ریولین رییس جمهور وقت ملاقات کرد و درختی را در اقامتگاه رییس جمهوری در اورشلیم کاشت.

چارلز با گروهی از بازماندگان هولوکاست در موزه اسراییل در اورشلیم دیدار کرد و از نمایشگاه طومارهای دریای مرده (The Dead Sea Scrolls) بازدید کرد. وی همچنین در مراسمی در منزل سفیر بریتانیا در رامات گان حضور یافت و نوآوری های مختلف علمی و پزشکی اسراییل را به وی نشان دادند.مادر بزرگ چارلز، شاهزاده آلیس باتنبرگ، در کلیسای مریم مجدلیه در کوه زیتون در اورشلیم به خاک سپرده شده است. چارلز در طول سفرش از محل آرامگاه او دیدن کرد و این کار را در دیدارهای خصوصی انجام داد.

این شاهزاده خانم به خاطر کمک به نجات یک خانواده یهودی در یونان در جریان هولوکاست، توسط یدواشم به عنوان یک فرد دادرس در میان ملت ها به رسمیت شناخته شده است. چارلز گفت که اقدامات او منبع "غرور عظیم" و الهام بخش او و خانواده سلطنتی است.در نوامبر ۲۰۲۱، رییس جمهور اسراییل اسحاق هرتسوگ طی دیداری رسمی از بریتانیا با چارلز دیدار کرد و این دو در مورد تغییرات آب و هوایی، تهدیدهای منطقه ای و آموزه های هولوکاست بحث و گفتگو کردند. هرتسوگ در یک "هدیه ویژه" به پادشاه بریتانیا، ایجاد یک بورسیه پرستاری در دانشگاه عبری اورشلیم که به پرنسس آلیس اهدا شده بود، را اعلام کرد که دفتر رییس جمهوری گفت: " به شفقت، معنویت عمیق، و پشت کار زیاد پرنسس آلیس برای کمک به افراد نیازمند ادای احترام می کند."

یادآوری هولوکاست و یهودستیزی

چارلز در گفتگو با رهبران جهان که در مجمع جهانی هولوکاست ۲۰۲۰ در اورشلیم گرد هم آمده بودند، نسبت به آموزه ها و درس های "مرتبط" هولوکاست فراخوان داد و هشدار داد در حالی که "نفرت و تعصب " هنوز دروغ ها و ناراستی های جدید می گویند، تغییر قیافه می دهند و لباس های مبدل جدید می پوشند و هنوز به دنبال قربانیان جدید هستند."وی گفت: جهان باید در مقابله با دروغ ها، نترس باشد و در مقاومت در برابر حرف ها و اقدامات خشونت آمیز مصمم باشد، ما باید زمین جوامع خود را به گونه ای هدایت و مراقبت کنیم که بذر تفرقه نتواند ریشه دوانده و رشد کند.

چارلز در گذشته نسبت به خطرات افزایش نفرت پراکنی و یهودستیزی و دیگر اشکال عدم تحمل در بریتانیا هشدار داده بود.در سال ۲۰۲۲، چارلز دستور داد تا پرتره هایی از هفت بازمانده هولوکاست برای روز جهانی یادبود هولوکاست در کاخ باکینگهام به نمایش گذاشته شود.

روابط با یهودیان بریتانیا

چارلز در مراسمی که پیش از هانوکا در سال ۲۰۱۹ در کاخ باکینگهام برگزار شد، " سهم جامعه یهودی در سلامت، ثروت و شادی بریتانیا را جشن گرفت.و گفت: " ملت ما در هر مرحله از زندگی، در هر زمینه ای از تلاش، نمی توانست شهروندان بخشنده تر و دوستان وفادارتری داشته باشد."

او سپس به اعضای برجسته جامعه یهودیان بریتانیا و کمک های آن ها به جامعه و همچنین "کسانی که نام آشنا نیستند، اما سنگ بنای جوامع محلی خودشان هستند" اشاره کرد.چارلز همچنین به حاخام ارشد پیشین بریتانیا لرد جاناتان ساکس نزدیک بود. پس از مرگ ساکس در سال ۲۰۲۰، چارلز از او به عنوان "فقدانی غیرقابل جبران" و "یک راهنمای قابل اعتماد، یک آموزگار الهام بخش و یک دوست واقعی و استوار" یاد کرد.

او سپس گفت: " حاخام ساکس از طریق نوشته ها، موعظه ها و برنامه های خود زندگی افراد بی شماری را با حکمت بی پایان خود، با عقل عمیق و با یک اعتقاد اخلاقی که در یک دنیای آشفته و گیج کننده بسیار نادر بود، تحت تاثیر قرار داد."

" او و من هم عصران دقیقی بودیم که در سال تاسیس دولت اسراییل به دنیا آمده بودیم و در طول سال ها، برای مشاوره او ارزش زیادی قائل شده بودیم." بیش از آنچه کلمات بتوانند بگویند دلم برایش تنگ خواهد شد."

مدافع همه ادیان؟

در سال ۱۹۹۴، چارلز گفت که وقتی پادشاه می شود می تواند "مدافع ادیان" باشد نه این که سوگند سنتی "مدافع ادیان" را بپذیرد.او بعدا در مصاحبه ای در سال ۲۰۱۵ با بی بی سی موضع خود را روشن کرد و گفت: " همان طور که سعی کردم توصیف کنم، به گنجاندن دیگر ادیان و آزادی آن ها در عبادت در این کشور اهمیت می دهم. و همیشه به نظر من، در حالی که در عین حال مدافع ایمان خودتان هستید، می توانید حامی ادیان دیگر نیز باشید."

درباره فلسطینی ها

چارلز در جریان سفر سال ۲۰۲۰ خود به اسراییل از کرانه باختری نیز بازدید و با رهبران فلسطینی دیدار کرد. او سپس گفت که از دیدن "رنج" و "سختی" که فلسطینی ها تحمل می کنند، دلش شکسته است.این اظهارات از سوی شبکه اسکای نیوز بریتانیا "بزرگ ترین نمایش حمایت یک عضو خانواده سلطنتی از فلسطینی ها" توصیف شد.

چارلز در بازدید از بیت لحم، شهری که مورد احترام مسیحیان به عنوان زادگاه عیسی مسیح بود، گفت: " قلب من می شکند... که ما باید همچنان شاهد رنج و تفرقه باشیم. امروز هر کسی که به بیت لحم می رسد، نمی تواند نشانه های ادامه مشکلات و وضعیتی که شهروندان با آن مواجه هستند را فراموش کند."

چارلز که در کازانوا، یک خانه زائر فرانسیسکن در نزدیکی کلیسای ولادت سخن می گفت، ادامه داد: " و من تنها می توانم در دعاهای شما برای صلحی عادلانه و پایدار به شما و همه جوامع بپیوندم. ما باید این هدف را با ایمان و عزم دنبال کنیم و برای التیام زخم هایی که باعث چنین دردی شده اند. تلاش کنیم."وی افزود: مناسب ترین آرزوی من این است که آینده، آزادی، عدالت و برابری را برای همه فلسطینی ها به ارمغان بیاورد و شما را قادر به رشد و پیشرفت کند.

عشق به هنرمندان یهودی

در یکی از قسمت های برنامه طولانی مدت رادیو ۳ به نام "مصائب خصوصی"، چارلز از عشق خود به لئونارد کوهن، خواننده یهودی کانادایی صحبت کرد.او گفت: " من همیشه صدای لئونارد کوهن و رویکرد او به شیوه ی آواز خواندنش را دوست داشته ام. من آن را بسیار متحرک و پویا می بینم، کلمات بسیار خارق العاده هستند و به نوعی شبیه سالوادور دالی هستند، آن ها شما را به دنیای قابل توجه دالی مانند هدایت می کنند."

چارلز همچنین در گذشته در مورد دوستی خود با الس مایر - لیزمان، یک استاد موسیقی که از آلمان نازی به بریتانیا گریخت و به او عشق به اپرا را آموخت، صحبت کرده است.او یک بار به تلگراف گفت: " من فوق العاده خوش شانس بودم که در دهه هشتاد توسط یکی از دوستان قدیمی ام با الس مایر - لیسمان معرفی شدم." الس شخصیت فوق العاده ای بود و دانش عمیق او از اپرا و موسیقی فراگیر بود. توصیفات و توضیحات او در مورد پس زمینه اپراهای مختلف - به ویژه اپراهای واگنر - تفاوت را در لذات بعدی من از اجراهای واقعی ایجاد کرد و تجربه ام را تغییر داد."

ریچارد واگنر که آثار ادبی و موسیقایی ملی گرایانه قرن نوزدهم او با عقاید ضدیهودی، زن ستیزی و با بدگمانی و طرفداری نازی ها درباره پاکی نژادی آمیخته است، آهنگساز مورد علاقه آدولف هیتلر بود و موسیقی او در اردوگاه های کار اجباری نازی ها نواخته می شد.

درباره اوکراین و پوتین

در سال ۲۰۱۴، زمانی که روسیه برای اولین بار به بخش هایی از اوکراین حمله کرد، چارلز رفتار ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در اروپای شرقی را به آدولف هیتلر آلمان نازی در طول جنگ جهانی دوم تشبیه کرد.او در اظهاراتش در مورد جنگ ۲۰۲۲ دقت بیشتری به خرج داده است، اما در ماه می به رومانی سفر کرد تا از پناهندگان اوکراینی که بیشتر آن ها زن و کودک هستند، دیدن کند.او سپس به آن ها گفت: " ما احساس خوبی نسبت به شما داریم، این یک وضعیت کابوس وار است. من شجاعت و استقامت فوق العاده مردم اوکراین را قویا تحسین می کنم." / تایمز اسراییل

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل