Developed in conjunction with Joomla extensions.

شرکت های بریتانیایی مفاد قراردادهای جت جنگی را اجرا می کنند ...

ترجمه:محسن انصاری کارشناسی ارشد فلسفه

شرکت های بریتانیایی –مفاد- قراردادهای جت جنگی را اجرا می کنند که عربستان را قادر می سازد در یمن بجنگد، علی رغم اینکه این تجارت غیرقانونی اعلام می شود.

21 ژوئن 2020

نویسنده: جیمی دوارد

دولت به نادیده گرفتن قانون دادگاه عالی در مورد محدودیت فروش تجهیزات نظامی به عربستان سعودی متهم است.

طی حکمی که یک سال پیش صادر شد، دادگاه عالی مجوز فروش تجهیزات نظامی به عربستان جهت استفاده در یمن را غیر قانونی اعلام کرد، جایی که برآوردهای مستقل نشان می دهند، ائتلاف به رهبری سعودی مسئول مرگ بیش از 8000 غیر نظامی از سال 2015 بوده است.

این قانون دولت را از تأیید هر گونه مجوز جدید -فروش تجهیزات نظامی- به عربستان سعودی منع می کند؛ و دولت را ملزم می سازد دربارۀ مجوزهای فعلی تجدید نظر کند، فرایندی که وزارت تجارت بین الملل گفته « تا چند ماه دیگر» آن را لحاظ می کنند.

امّا، به مدت یک سال، این مجوزها صادر می شوند، برای صادر کردن قطعات جت جنگی و نگهداری هواپیما اجازه داده می شود. شرکت بزرگ هوافضای BAE، بزرگترین صادرکنندۀ تجهیزات نظامی به عربستان، در گزارش 2019 خودش تأیید کرد که به اجرای قرارداد خدمات حمایتی تیفون 2018 خودش ادامه می دهد.

اکنون، طی نامه ای به وزیر تجارت بین الملل لیز تراس، وزیر امور خارجه در سایه حزب کارگر، امیلی تورنبری مدعی است «ما باید بپذیریم که، علی رغم اینکه دادگاه عالی به تجدید نظر در این مجوزها حکم داده، و 12 ماه برای انجام این کار فرصت بوده، وزارت شما در واقع سرپیچی از این قانون را برگزیده است.»

آنها به دولت هشدار می دهند که سرپیچی آشکارش «وضعیتی غیرقانونی ایجاد می کند که یک شرکت بریتانیایی که متقاضی مجوز صدور تجهیزات نظامی است، تقاضایش رد خواهد شد، اما شرکت دیگری که مجوزش پیش از 20 ژوئن سال گذشته پذیرفته شده می تواند دقیقاً همان تجهیزات نظامی را بدون محدودیت صادر کند.»

بریتانیا مجوز فروش تجیهزات نظامی به ارزش بیش از 5.3 میلیارد یورو به عربستان سعودی از زمان آغاز جنگ یمن صادر کرده است. اندرو اسمیت، عضو کمپین مبارزه با تجارت تجهیزات نظامی گفت: «دولت بریتانیا به طور متداوم منافع شرکت تسلیحات نظامی را به حقوق و زندگی مردم یمن ترجیح داده است. دولت ثابت کرده که در اجرای قوانین خودش قابل اعتماد نیست.»

یک سخنگوی دولت گفت: « بریتانیا تمام تقاضاهای مجوز را به صورت جز به جز مطابق با استانداردهای محدودیت مجوز دولت بررسی می کند. ما مجوزهایی صادر نمی کنیم که با این استانداردها ناسازگار باشند، از جمله جایی که برآورد ما این باشد که خطر واضحی وجود دارد که این تجهیزات ممکن است برای سرکوب داخلی استفاده شوند.»

 عمرعبد العزیز، کسی که با جمال خاشقچی رابطۀ نزدیکی داشت، از تهدید شدنش توسط عربستان سعودی خبر داد

استفانی کرچگیسنر؛ واشنگتن 21 ژوئن 2020

یک مخالف برجستۀ سعودی، کسی که در کانادا در تبعید زندگی می کند، گفت اخیراً مقامات کانادایی به وی هشدار داده اند که وی « آماج احتمالی» عربستان سعودی بوده و لازم است که برای محافظت از خودش اقدامات احتیاطی به عمل آورد.

عمرعبدالعزیز، یک فعال سیاسی 29 ساله که با جمال خاشقچی، روزنامه نگار مقتول واشنگتن پست ارتباط نزدیکی داشت، به گاردین اعلام کرد که وی معتقد است امنیتش-اخیراً- تهدید می شده و مقامات کانادایی دربارۀ نقشۀ احتمالی آسیب رساندن به وی اطلاعات موثقی دارند.

این ویدئو بلاگر و فعال سیاسی که تقریباً نیم میلیون فالوور توئیتری دارد، علناً دربارۀ مبارزۀ خودش علیه پروپه گاندای دولت سعودی و استفادۀ آن دولت از اوباش و مخربان اینترنتی در توئیتر صحبت کرده است.

در سال 2018، محققان لابراتوار ستیزن در دانشگاه تورنتو که استفاده ازنرم افزارهای جاسوسی را ردیابی می کند، به عبدالعزیز اعلام کرد که آنها معتقدند تلفن وی توسط شبکه ای که با عربستان سعودی ارتباط  دارد، هک شده است. در زمان هک شدن ادعا شده، عبدالعزیز مرتب با جمال خاشقچی، ستون نویس واشنگتن پست که بعداً در کنسولگری سعودی در استانبول به قتل رسید، ارتباط داشت. بعد از ادعای هک شدن، چند نفر از اعضای خانواده عبدالعزیز و دوستان وی در عربستان دستگیر شدند. در حالی که عبدالعزیز برای چند سال با این آگاهی زندگی کرده که وی یکی از مخالفان بسیار سعودی است که در تیررس -تهدید و حملۀ- شاهزاده محمد بن سلمان، حاکم بالفعل سعودی است، این فعال سیاسی اعلام کرد که هشدار اخیر حاکی از یک تهدید موثق و تازه است.

عبدالعزیز به گاردین خبر داد: «مقامات کانادایی، از موقعیت من اطلاعاتی دریافت کرده اند که ممکن است یک آماج احتمالی باشم؛ محمد بن سلمان و گروه وی، نمی دانم، تیم وی، می خواهند به من آسیب برسانند. آنها می خواهند کاری بکنند؛ البته نمی دانم قصدشان ترور است، آدم ربایی است، نمی دانم، امّا یقیناً اتفاق خوشایندی برای من نیست.»

عبدالعزیز گفت که این برای اولین بار است که پلیس مونت رویال کانادا RCMP، نیروی پلیس فدرال این کشور، وی را فراخوانده است. عبدالعزیز در حالی که می خندید، گفت: « آنها از من پرسیدند، «دربارۀ این مسأله چه فکر می کنید؟» من گفتم خوشحالم.» «من احساس می کنم در حال انجام کاری هستم. می دانید، اگر شما کاری نمی کنید که محمد بن سلمان را بیازارد، معنایش این است که کارتان چندان درست نیست.» یکی از وکلای عبدالعزیز این گزارش را تأیید کرد.

علا مهانجا گفت « در تماس قبلی خودش با دولت کانادا، وی همواره دربارۀ تهدیدات و خطرات کلی اطلاع داشت.» « این دفعه هشدار دربارۀ تهدیدات جدی برای زندگی او متفاوت بود. این هشدار رسمی بود و به طریق صریح اورژانسی ابلاغ شده و انجام اقدامات احتیاطی توصیه می شود. آن موثق تر و واقعی تر تشخیص داده شده.»

عبدالعزیز اعلام کرد بر این عقیده است که چنین تهدیدات اظهار شده ای از عربستان به عنوان روشی برای  سرکوب مخالفان نشأت گرفته است، با وجود این، وی به مبارزه با دولت عربستان ادامه می دهد. وی گفت: «نمی خواهم به شما بگویم که می ترسم، راستش، نمی ترسم. امّا شما باید برای آماده شدن اقدامات احتیاطی به عمل آورید.»

سخنگوی سفارت عربستان در واشنگتن به درخواست توضیحات در این باره پاسخی نداد. مأموران اطلاعات آمریکا از قرار معلوم از طریق یک واسطۀ بسیار سری دریافته اند که شاهزاده محمد بن سلمان دستور قتل خاشقچی را صادر کرده، با وجود این، عربستان عمل پست فطرتانۀ مأموران سعودی در قتل خاشقچی را مقصر قلمداد کرده است.

سخنگوی پلیس مونت رویال کانادا اظهار داشت: «تنها درحادثه ای که یک تحقیق به اتهام جرمی منجر شود، پلیس مونت رویال آن تحقیق، ماهیت هر گونه اتهام و هویت افراد درگیر را تأیید می کند.»

سال گذشته، در قسمت نظرات مردمی واشنگتن پست، عبدالعزیز اظهار داشت وی معتقد است «کمپین هماهنگ کنندۀ آزار و اذیت» دولت سعودی در ارتباط با کار وی برای مبارزه با اوباش اینترنتی سعودی در توئیتر، که وی و خاشقچی «زنبورهای الکترونیکی» نامیده اند، دست داشته است. قبل از قتل خاشقچی، عبدالعزیز و خاشقچی درصدد بسیج ارتشی از داوطلبان برای مقابله با این اوباش بودند.

عبدالعزیز اظهار داشت، ظهور محمد بن سلمان به عنوان شاهزاده در 2017، ماهیت توئیتر در عربستان، جایی که توئیتر توسط سعودی ها برای بیان نسبتأ آزادانه نظراتشان استفاده می شده، را تغییر داده است. عبدالعزیز یک سال پیش در واشنگتن پست نوشت: «همه چیز با سر برآوردن محمد بن سلمان تغییر کرد. توئیتر سعودی به تدریج به یک شبکۀ پرو په گاندا دگرگون شد؛ از طریق صف آرایی اوباش اینترنتی توسط دولت و فشار بر اینفلونسرها برای غلو در پیام های دولت.» «بیش از 30 اینفلونسر به من گفته اند که دولت سعودی از طریق اطلاعاتی که با هک کردن تلفن آنها به دست آورده، از آنها باج گیری می کند؛ به آنها دو گزینه پیشنهاد شده: توئیت کردن پروپه گاندا یا اینکه محتوای خصوصی آنها، از جمله عکس های آنها در توئیتر منتشر می شود.

عبدالعزیز از جمله سه نفر از تأثیرگذارترین کاربران توئیتر تلقی می شد. وی نوشت: « در حال حاضر من در تبعید به سر می برم؛ نفر دوم دستگیر شده، و کاربر سوم ناپدید شده است. تمام توئیت های وی حذف شده اند.

علی رغم تهدید اخیر، عبدالعزیز اظهار داشت که وی هنوز در کانادا احساس امنیت دارد. وی گفت: «بالاخره، من حالم خوب است. من در کانادا مشکلی ندارم. امیدوارم آنها قصد انجام هیچ گونه کار احمقانه ای را نداشته باشند.»

خبرها حاکی از این است که پسر، سعد الجبری، دیگر سعودی که در کانادا تبعید است، دربارۀ اینکه در آینده در کانادا مورد هدف گلولۀ مأموران سعودی قرار گیرد، ابراز نگرانی کرده است. در مصاحبه ای که اخیراً با گلوب اند میل داشته، خالد الجبری اظهار داشت: «دربارۀ تلاش هایی برای آسیب رساندن به وی، نگرانی های جدی وجود داشته است.» وی جزئیات بیشتری بیان نکرد. مقامات کانادایی دربارۀ دستگیری و بازداشت دو تن از فرزندان بزرگ سعد الجبری در عربستان که در ماه مارس از خانه شان ناپدید شدند و خبری از ایشان نیست، ابراز نگرانی کرده است. الجبری قبلاً یک عضو ارشد اطلاعات عربستان و مرد دست راست محمد بن نایف، شاهزادۀ قبلی بود که توسط محمد بن سلمان عزل شد. روابط کانادا با عربستان از 2018 زمانی که وزیر امور خارجۀ آن زمان و معاون نخست وزیر فعلی، کریستیا فریلند، از شدت عمل سعودی با مخالفان انتقاد کرد، سرد شده است.

 تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

 

یادداشت

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش(دکتری تخصصی روابط بین الملل)
دکتر زهرا شریف زاده (دکتری تخصصی روابط بین الملل)
میکائیل سانیار( دانشجوی دکتری علوم سیاسی (مسائل ایران)، دانشگاه آزاد اسلامی ...
دکترمریم خالقی نژاد(دبیر سرویس دیپلماسی فرهنگی مجله ایرانی روابط بین الملل)

گفتگو

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل در گفت‌وگو با ...

مفاهیم و نظریه ها

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

مطالب پربازدید

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
متن سخنرانی دکتر امیر هوشنگ میرکوشش به مناسبت 18 می روز جهانی موزه و میراث ...
دکترامیرهوشنگ میرکوشش

تبلیغات

فراخوان مقاله

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.