يک کارشناس مسائل بينالملل بهضرورت گسترش روابط با انگلستان اشاره کرد و سفر هاموند را گام مؤثري در اين را دانست.
تعامل با جهان و بهبود روابط در عرصه بينالملل يکي از وعدههاي اساسي دولت يازدهم بوده است که در گام نخست با مذاکرات هستهاي و توافقي که صورت گرفت، پيگيري شد لذا وقت آن رسيده است که يخ روابط با کشورهاي غربي در عرصههاي غير از هستهاي شکسته شود. سفر وزير خارجه انگلستان به تهران و بازگشايي سفارتخانههاي دو کشور را ميتوان اقدامي در همين راستا دانست.
علي خرم کارشناس مسائل بينالملل سفر هاموند به ايران را مهم و اثرگذار در بهبود روابط ايران و انگلستان دانست و گفت: انگلستان يک کشور تأثيرگذار در اتحاديه اروپا و سطح جهان است. کشوري است که در سالهاي گذشته اقتصادي پويا با رشد اقتصادي داشته است. همچنين برش قابلتوجهي در جهان دارد لذا وقتيکه ميخواهيم مشکلات مربوط به حوزه هستهاي را حل کنيم لازم است که با کشورهاي صاحب نفوذ و قدرت مانند آن رابطه داشته باشيم.
وي افزود: براي حلوفصل پرونده هستهاي ايران کميسيون مشورتي 1+5 تشکيل شد تا اگر در حين کار مشکلي پيش آمد براي رفع آن اقدام کنند. روشن است که اگر ما با اعضاي اين کميسيون قطع رابطه باشيم يا روابط سرد يا خصمانه داشته باشيم در اين مسير با مشکلاتي مواجه ميشويم لذا براي پيشبرد اين پرونده و مسائل اين حوزه به گسترش روابط با آنها نياز داريم.
اين کارشناس مسائل بينالملل ادامه داد: علاوه بر اين در پيشبرد اهداف منطقهاي و جهاني خود نيز به گسترش روابط با اين کشورها نياز داريم؛ بنابراين از يکسو مسائل حوزه هستهاي است و از سوي ديگر اهداف منطقهاي و جهاني.
به گفته خرم موضوع ديگري که در ضرورت گسترش روابط با اروپا و غرب بايد در نظر داشت، پيشبرد طرحهاي اقتصادي است.
وي در اين خصوص توضيح داد: نخستين کشوري که ميتواند در پيشبرد طرحهاي اقتصادي ما مؤثر باشد آمريکا است و پس از آن انگليس و آلمان. فرانسه و ايتاليا نيز در رتبه بعد قرار دارند لذا اکنونکه تکنولوژي آمريکا و روابط بانکي و مالي با اين کشور را نداريم بايد با انگلستان روابط قوي بانکي و مالي داشته باشيم.
وي ادامه داد: روشن است که اين نياز به گسترش روابط متقابل است و آنها نيز در سطح منطقه و جهان به ارتباط با ما نياز دارند و به بازارهاي ما ميانديشند. آنها ميدانند که براي حل مشکل تروريسم در سطح منطقه بايد با ايران همکاري کنند.
خرم با تأکيد بر اينکه ارتباط سرد يا خصمانه با کشورهاي اثرگذار و تقويت روابط با کشورها خرد و کم اثر در جامعه جهاني نوعي آب در هاون کوبيدن است، گفت: براي اينکه مشکلات کنوني را سريعتر حل کرده و به اهداف خود دستيابيم بايد با اين کشورها روابط خوب و گسترده داشته باشيم. بسياري از کشورهاي دنيا براي ارتقاي اقتصاد خود از آنها استفاده کردند اما در سيوهفت سال گذشته به دلايلي نتوانستهايم چنين کنيم لذا اکنون وقت پايان دادن به اين شيوه است و بايد با استفاده از سياستهاي آنها در جهت احياي منافع خود حرکت کنيم.
اين کارشناس مسائل بينالملل بابيان اينکه توهم توطئه داشتن بههيچوجه راهگشا نيست، گفت: در شرايط فعلي ضروري است ضمن آنکه به فراهم نشدن امکان جاسوسي، خرابکاري و ... در کشور توجه داريم از امکانات آنها استفاده کنيم. اين همان کاري است که بسياري از کشورها مانند کره جنوبي، ژاپن، مالزي، اندونزي و ... انجام دادند. عقل سليم حکم ميکند که ما هم با در نظر داشتن منافع خود چنين کنيم.
وي در پاسخ به اينکه آيا بازگشايي سفارتخانهها و سفر هاموند به تهران گامي در جهت بهبود روابط و حرکت در اين مسير، بهحساب ميآيد؟ گفت: اميدواريم که اينطور باشد و عدهاي فکر نکنند که ميتوانند به شيوه سابق همان بداخلاقيهاي خود را ادامه دهند و در مسير روابط دو کشور سنگاندازي کنند. در حقيقت بايد مانند دو همسايه که عليرغم مشکلات در کنار هم زندگي ميکنند اين روابط را داشته باشيم. بهعبارتديگر در جامعه جهاني مهم نيست که چقدر ازلحاظ مسافتي باهم فاصله داشته باشيم بلکه داشتن تعامل و روابط خوب اهميت دارد زيرا تمدن جهاني توسط همه و براي همه ساخته ميشود.
خرم در پاسخ به پرسش ديگري مبني بر اينکه آيا اعتراضات خرد مانند تجمع اعتراضي ميتواند در مسير بهبود روابط سنگاندازي کند؟ گفت: مسئولان عالي کشور بايد تکليف اين موضوع را مشخص کنند زيرا افرادي که دست به اين کارها ميزنند تصور ميکنند که به آنها اجازه چنين حرکتهايي دادهشده است. لذا مسئولان کشور بايد به آنها تفهيم کنند که سياست کشور بهبود روابط است و نبايد در مسير آن مشکلي ايجاد کرد.
وي همچنين گفت: گسترش روابط با انگلستان يا بهطورکلي غرب به معناي فراموش کردن کشورهايي مانند سوريه، لبنان، عراق و ... نيست و بايد دانست که توسعه روابط با غرب و استفاده از آنها در دستيابي به همه اهداف کشور مؤثر خواهد بود.
منبع : فرارو