ترجمه: روح الله سوری عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل
by Fiona MacDonald , Turki Al Balushi , and Sylvia Westall
بر اساس اظهارات دو تن از مقامات رسمی منطقهای و یک مقام رسمی ایالات متحده آمریکا، دولت عمان گفتگوهایی را با دیگر کشورهای خلیج فارس به منظور دریافت کمکهای مالی برای فائق آمدن بر پیامدهای ناشی از شیوع کورونا ویروس و افت شدید قیمت نفت ترتیب داده است. مطابق گفتههای این افراد موضوع کمکهای مالی یکی از چندین موضوعاتی میباشد که اخیرا در یک نشست سطح بالا میان مقامات رسمی کشورهای حاشیه خلیج فارس به بحث گذاشته شده است هرچند که این گفتگوها هنوز در مراحل مقدماتی خود میباشد و تا کنون هیچ تصمیمی در رابطه با نوع و میزان این حمایتها اتخاذ نشده است.
یک مقام در وزارت خارجه عمان که نخواسته نامش فاش نشود اذعان کرده است که کشورش در رابطه با راههایی که میتواند به این کشور در کاهش اثرات کرونا ویروس و افت قیمت نفت کمک کند با همسایگان خود وارد گفتگو شده است.
اقتصاد سلطان نشین عمان به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت در خارج از چارچوب اوپک، حتی قبل از شروع بحرانهای دوگانه گفته شده نیز یکی از آسیب پذیرترین اقتصادها را در میان شش کشور دیگر حاشیه خلیج فارس داشته است. و از این بابت سلطان هیثم از زمان به دست گرفتن قدرت با چالشهای بزرگی روبرو میباشد.
ایفای نقش دیرینه سلطان نشین عمان به عنوان میانجی در موضوعات منطقهای و بینالمللی (از جمله در موضوعات مرتبط با ایران) و همچنین جایگاه ژئوپلیتیک این کشور در یکی از شلوغ ترین مسیرهای کشتیرانی جهانی، ثبات این کشور را برای کشورهای خلیج فارس و متحدان بینالمللی آنها از جمله ایالات متحده آمریکا به یک موضوع بسیار حائز اهمیت تبدیل کرده است و درست به همین خاطر است که سال گذشته این دولتها توافقی را با دولت عمان به منظور دسترسی آسانتر به بندرهای این کشور به انجام رساندهاند.
عمان با بالاترین بدهی، بیشترین کسری بودجه و کمترین ذخایر یکی از آسیب پذیرترین کشورها در میان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نسبت به افت قیمت نفت میباشد و به همین دلیل کمک همسایگان میتواند نقش مهمی در اطمینان خاطر سرمایه گذاران در این کشور داشته باشد.
هفته گذشته دولت عمان صندوق ذخیره عمومی دولت و صندوق سرمایه گذاری عمان را در یکدیگر ادغام و عبدالسلام مرشدی را به ریاست اداره سرمایه گذاری 1.7 بیلیون دلاری این کشور منصوب نمود. همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری عمان، سلطان هیثم ماه گذشته دیداری را با وزرای امورخارجه و دارایی قطر داشته است و ملاقات ها و تماس های تلفنی نیز میان سه کشور قطر کویت و عمان برقرار شده است.
یک مقام دولت آمریکا به این موضوع اشاره کرده که سایر کشورهای خلیج فارس از وضعیت سخت اقتصادی که عمان با آن روبروست اگاهی دارند و همگی بر این نظر هستند که نمیخواهند اقتصاد عمان دچار مشکلات بیشتری شود. بر طبق گفتههای این مقام آمریکایی، دولت آمریکا همچنین راههایی را که میتواند به اقتصاد عمان کمک نماید از جمله توافق تجاری سال 2009 با این کشور و فرصتهای پیش روی شرکتهای آمریکایی را مورد بررسی قرار داده است.
سلطان هیثم اندکی پس از به قدرت رسیدن ثبات مالی را به عنوان یکی از اولویتهای مهم این کشور اعلام کرد و برنامه هایی را برای کاهش هزینه ها به منظور تثبیت منابع عمومی به اجرا درآورد و ماه گذشته نیز در اقدامی نادر تصمیم به کاهش دستمزد کارمندان جدید دولت گرفت و مثل دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس عمان برنامه هایی را برای تزریق نقدینگی به سیستم بانکی را اعلام کرد.
دولت عمان هفتمین سال متوالی را در کسری بودجه پشت سر می گذارد و طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول این مقدار در سال جاری به 16.9 درصد ا ز تولید ناخالص داخلی کشور خواهد رسید. بر اساس گزارش ماه مارس بلومبرگ دولت عمان همچنین گفتگوهای مقداماتی را با بانکهای محلی و بین المللی به منظور در یافت یک وام هزارمیلیارد دلاری در نیمه اول سال جاری آغاز کرده است.
بلومبرگ
تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل