Developed in conjunction with Joomla extensions.

هوش مصنوعی در کشورهای حاشیه خلیج فارس(بخش نخست)

زهرا شریف زاده عضو هیئت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

اقتصاد جهانی ، حق حریم خصوصی و ارزشهای ما به عنوان یک انسان، همه با توسعه مداوم AI آزمایش می شوند. وقتی صحبت از تأثیر هوش مصنوعی بر اقتصاد جهانی می شود ، تاکنون توافق نظر بین تحلیلگران بدست نیامده است. با این وجود ، به نظر می رسد که دو چیز مشترک است: اینکه بهره وری افزایش می یابد  و  هوش مصنوعی با از بین بردن شغل های سنتی  و ایجاد مشاغل جدید  منجر به تحولات عمیقی  در  اشتغال می شود. تعادل  این تحولات ناشناخته است و به گمانه زنی های مختلف سپرده می شود.

مطالعه ای که توسط Accenture انجام شده تخمین می زند که فناوری های هوش مصنوعی می توانند در سال 2035 تا 40٪ بهره وری نیروی کار را افزایش دهند. گزارش اخیر موسسه جهانی مک کینزی استدلال می کند که "هوش مصنوعی می تواند به طور بالقوه تولید اقتصادی اضافی حدود 13 تریلیون دلار تا سال 2030 را فراهم کند و تولید ناخالص داخلی جهانی را حدود 1.2 افزایش دهد. 20 درصد مطالعه سالانه از پریس واترهاوس کوپرز نشان می دهد تولید ناخالص داخلی جهانی ممکن است در سال 2030 تا 14 درصد بیشتر باشد در حالی که Accenture دریافته است که هوش مصنوعی پتانسیل دو برابر شدن نرخ رشد اقتصادی سالانه 12 کشور توسعه یافته را دارد. و ادغام در اقتصاد این پتانسیل را دارد که اختلاف دیجیتال بین اقتصادهای پیشرفته و در حال توسعه را افزایش دهد.شکاف بین این کشورها از نظر تأثیر خالص تولید ناخالص داخلی می تواند از "سه درصد در سال 2025 به 19 درصد در سال 2030" افزایش یابد.

پیامد ذاتی گسترش هوش مصنوعی و اتوماسیون در طیف وسیعی از بخش ها ، تغییرات عمیقی را در ساختار اشتغال ایجاد کرده و احتمالاً منجر به افزایش نابرابری اجتماعی خواهد شد. مک کینزی تخمین می زند که به دلیل اتوماسیون تا سال 2030 ممکن است 800 میلیون شغل در سراسر جهان جابجا شود. پروفایل شغلی که "با کارهای تکراری و فعالیتهایی که به مهارتهای دیجیتالی کم نیاز دارند ، ممکن است بیشترین افت  حدود 40 درصد یا نزدیک 30 درصد در سال 2030" را به عنوان سهم کل اشتغال تجربه کند و در عوض ، مشاغلی که شامل "فعالیت های غیر تکرار شونده" هستند و کسانی که به مهارت های دیجیتالی بالا احتیاج دارند "می توانند از" 40 درصد به بیش از 50 درصد تا سال 2030 برسند. "

اگر کسی ده درصد بیکاری را به عنوان یک رکود بزرگ و 20٪ را به عنوان یک وضعیت اضطراری جهانی در نظر بگیرد ، در این صورت ارقام حاصل از مطالعات مختلف ، که در آن حداکثر 15٪ از نیروی کار جهانی مجبور به تغییر شغل خود هستند ،  و برخی دیگر این انتقال را مدیریت نمی کنند بنابراین روشن است که انقلاب دیجیتالی پشتیبانی شده توسط هوش مصنوعی عواقب عمیق اقتصادی - اجتماعی به همراه خواهد داشت.

این انقلاب همچنین سیستم های حکمرانی داخلی و بین المللی را عمیقا به چالش می کشد ، زیرا ، برخلاف انقلاب صنعتی که بیش از 100 سال طول کشید ، انقلاب فعلی به دلیل نرخ خارق العاده انتشار دیجیتال که توسط بخش خصوصی  بویژه یو پی اس و بزرگترین شرکتهای فناوری جهان آغاز شده ، بسیار سریع است  .

وقتی نوبت به خاورمیانه می رسد ، پرایس واترهاوس کوپر ارزیابی کرده است که هوش مصنوعی تأثیر مهمی بر اقتصاد خاورمیانه خواهد داشت .27 آنها تخمین می زنند که تا سال 2030 ، هوش مصنوعی می تواند 10 میلیون شغل جدید فقط در منطقه خلیج فارس ایجاد کند. آنها همچنین پیش بینی کردند که تا سال 2030 ، تأثیر هوش مصنوعی در توسعه بخشهای غیرنفتی در خاورمیانه می تواند به 320 میلیارد دلار برسد.

در این مطالعه پیش بینی می شود که هوش مصنوعی تأثیر مثبتی بر روی بهره وری در خاورمیانه  را داشته باشد این در حالی که بیشترین تأثیر را دارد.پیش بینی می شود که امارات متحده عربی ، با افزایش 14 درصدی تولید ناخالص داخلی ، عربستان سعودی 135.2 میلیارد دلار تعهدی در دهه آینده معادل 12.4 درصد تولید ناخالص داخلی را دنبال  کنند. این مطالعه پیش بینی می کند که مهمترین تأثیر اقتصادی هوش مصنوعی در بخش مالی خواهد بود که تخمین زده می شود  25٪ از کل سرمایه گذاری هوش مصنوعی در منطقه تا سال 2021 و به دنبال آن بخش های آموزش ، بهداشت و درمان و تولید انجام شود. شرکت بین المللی داده انتظار دارد بخشهایی که سریعترین رشد را از سیستم های شناختی / هوش مصنوعی می بینند ،سیستم  دفاعی ، ضد تروریسم و ​​اطلاعات دولتی باشد.

طبق آخرین گزارش شرکت مک کینزی در مورد آینده مشاغل در خاورمیانه ، این منطقه باید از انتقال به عصر جدید اتوماسیون استقبال کند ، به ویژه در بخشهایی که بیشتر از کارهای معمول مانند حمل و نقل و تولید تشکیل شده است. آنها همچنین دریافتند که بیش از 93٪ اتوماسیون برای مشاغل نگهداری شده توسط کارگران خارج از کشور اعمال می شود و در نتیجه درآمد 366.6 میلیارد دلاری خودکار از دستمزد حاصل می شود. از دستاوردهای حاصل می توان برای کاهش وابستگی به کارگران خارجی و سرمایه گذاری در جهت توسعه و آموزش نیروی کار داخلی استفاده کرد

اگرچه اتوماسیون نیروی کار عمدتاً بر مهاجران تأثیر می گذارد ، اما یک منطقه برای اتباع شورای همکاری خلیج فارس که به طور چشمگیری تحت تأثیر اتوماسیون قرار خواهد گرفت بخش دولتی است. مدل دولت رانتیر کشورهای حاشیه خلیج فارس شغل دولتی را برای اتباع ترجیح می دهد. طبق نظرسنجی جوانان عرب 2016 ، 70 درصد از جوانان شورای همکاری خلیج فارس مشاغل بخش دولتی را به اشتغال در بخش خصوصی ترجیح می دهند.

دولت های شورای همکاری خلیج فارس برای تضمین اشتغال آینده نیروی کار داخلی خود ، باید مشاغل دیجیتال ، به ویژه مشاغل مرتبط با فن آوری های نوظهور در فناوری اطلاعات ، تجزیه و تحلیل داده ها ، هوش مصنوعی ، فناوری نانو ، علوم اعصاب یا بیوتکنولوژی را ارتقا دهند زیرا سازگاری بیشتری با اختلالات فناوری دارند. این مشاغل همچنین به انتقال از "مشاغل اداری در بخش دولت به سمت نقشهای با ارزش افزوده بالاتر در صنایع با اهمیت آینده" کمک خواهد کرد.

این امر مستلزم تغییرات اساسی در آموزش مقدماتی ، عالی و مستمر است. با پیشرفت در هوش ماشین ، کارهای بیشتری به ماشین ها منتقل می شود. بنابراین ، انسانها باید خود را با کارهایی که فقط توسط انسان انجام می شود سازگار کنند ، افزایش دهند و از پس آنها برآیند و تمرکز کنند. برای دستیابی به این هدف ، چابکی و تغییر ذهنیت به سمت انعطاف پذیری لازم است. علاوه بر این ، افراد باید برای توسعه مشارکت بین هوش ماشین و کارگران انسانی برای انجام دقیق مشاغل سنتی و جدید آماده باشند.برای كارگران فعلی ، مجمع جهانی اقتصاد تخمین می زند كه در سطح جهانی تا سال 2022 كمتر از 54٪ از كل كارمندان به مهارت مجدد و بالابرد قابل توجهی احتیاج دارند و شركتها این تلاشها را بر روی كارمندانی كه در حال حاضر دارای نقشهای با ارزش هستند انجام می دهند , اولویت بندی می كنند . از این رو ، آموزش نسل آینده برای مقابله با اختلالات آینده کلید خواهد خورد.

انطباق سیستمهای آموزش و پرورش با چابکی بیشتر نه تنها باید بر پرورش دانش تیز علمی تأکید کند بلکه باید بر روی آموزش فنی و حرفه ای نیز تمرکز کند. به همین ترتیب ، مهارت در فن آوری های جدید مورد نیاز خواهد بود اما مهارت های انسانی مانند هوش اجتماعی و عاطفی ، خلاقیت ، همدلی ، اصالت و ابتکار ، تفکر انتقادی و واگرا (برای یافتن و تنظیم مشکلات هنوز مشخص نیست) ، اقناع یا حل مسئله پیچیده خواهد بود. به عنوان مهم این مهم در خلیج فارس بسیار مهمتر است زیرا 60٪ از جمعیت در حال حاضر زیر 25 سال نیستند اما این منطقه یکی از بالاترین نرخ بیکاری جوانان را در جهان دارد (30٪) ،که دو برابر متوسط ​​جهان است.

بنابراین تأثیر اقتصادی هوش مصنوعی در خلیج فارس از نقطه نظر بهره وری در منطقه ای که دارای سطوح ضعیف بهره وری است ، دگرگون کننده خواهد بود. با این وجود ، دستاوردهای بهره وری مبتنی بر هوش مصنوعی باید در تنوع استراتژیک در بخشهای مختلف سرمایه گذاری شود تا پایداری اقتصادهای خلیج فارس تضمین شود. از طرف دیگر ، بازار کار داخلی نیاز خواهد داشت تعدیل عمده ساختاری کارگران سنتی در خدمات ، اداری و پشتیبانی ، دولت ، تولید ، ساخت و ساز و تجارت. هوش مصنوعی "مقدار کار برای کارهای تکراری را که منجر به افزایش بازگشت سرمایه می شود" به طور گسترده کاهش می دهد اما همچنین به سازگاری شدید سیستم های آموزشی و آموزشی نیاز دارد تا بتواند نیروی کار ملی را مرتبط نگه دارد.

وضعیت فعلی ادغام هوش مصنوعی در اقتصادهای عربی خلیج فارس

امارات و عربستان سعودی در حال حاضر در صف مقدم پذیرش هوش مصنوعی به عنوان محرک جدید تغییر اقتصادی در خلیج فارس هستند. دبی در زمینه استفاده از فن آوری های نوظهور و هوش مصنوعی در زیرساخت های شهری آینده نگرانه تلاش های زیادی انجام داده است (بعضی از آنها در حال تحقق است و برخی دیگر نیز در حال ساخت هستند). این شامل یک سیستم هایپرلوپ ، یک نیروی پلیس ربات ، فروشگاهی است که تغییر شکل می دهد ، وسایل نقلیه الکتریکی خودران ، تاکسی های پرنده ، یک آژانس فضایی و شتاب دهنده های آینده دبی ، برنامه ای که در آن دولت برای تسهیل نوآوری با بخش خصوصی جفت می شود.

امارات متحده عربی همچنین صندوق وقف آینده دبی 270 میلیون دلاری دبی را برای کمک به سازمانها در استفاده از فن آوری های مخرب راه اندازی کرد در حالی که شرکت سرمایه گذاری مستقر در ابوظبی موبادالا با IBM Watson همکاری می کند تا یک اکوسیستم محلی از کارآفرینان و استارت آپ ها را با استفاده از محاسبات شناختی به روش های جدید و ابتکاری ایجاد کند. دولت امارات متحده عربی همچنین با توسعه غرفه های متحرک دیجیتال مستقل طراحی شده برای تکرار جراحی های پزشکان یا در آموزش با استفاده از یادگیری ماشینی برای پیش بینی دانش آموزان در معرض خطر ترک تحصیل

عربستان سعودی قصد دارد یک شهر جدید و پیشرفته با فناوری پیشرفته به نام Neom در سواحل دریای سرخ بالغ بر  500 میلیارد دلار آمریکا ایجاد کند. به گفته ولیعهد عربستان سعودی ، محمد بن سلمان آل سعود ، "در نئوم همه چیز پ با هوش مصنوعی ، به اینترنت اشیا پیوند داده خواهد داشت."

در هنگام سفر خود به ایالات متحده در مارس 2018 ، AI در قالب چندین توافق نامه امضا شده با شرکت های برجسته آمریکایی از جمله تفاهم نامه همکاری بین عربستان سعودی و مایکروسافت برای کمک به "انتقال دانش و کسب سیستم های مربوط به هوش مصنوعی" بود. "محمد بن سلمان پس از آن همچنین تأسیس دانشکده ای در زمینه هوش مصنوعی و امنیت سایبری به نام خودش را تأیید کرد: کالج امنیت سایبری ، هوش مصنوعی و فن آوری های پیشرفته شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز.

با ایجاد یک شورای برای هوش مصنوعی و همچنین انتصاب وزیر دولت برای هوش مصنوعی ، عمر بن سلطان العلما ، در سال 2017 ،امارات متحده عربی یک کشور پیشگام در توسعه نهادهای داخلی برای اداره هوش مصنوعی بوده است.به گفته آل علما ، دلایل ایستایی جهان اسلام در حالی که بقیه جهان در حال پیشرفت بودند ، به دلیل تکنولوژی بود. بنابراین ، برای او ، در میان فن آوری هاکه "قرن آینده شکل خواهد گرفت ، هوش مصنوعی در صف مقدم است" و بنابراین "اگر ما (امارات متحده عربی) از آن استقبال نکنیم ، در مقایسه با کشورهایی که در آن قرار دارند ، در عصر تاریک خواهیم بود."

نتیجه این است که امارات متحده عربی یک استراتژی ملی برای هوش مصنوعی ، اول  که  در نوع خود در جهان ، ایجاد کرده است  نقشه راهی برای استفاده از هوش مصنوعی در بخش های حمل و نقل ، بهداشت ، فضا ، انرژی های تجدید پذیر ، آب ، فناوری ، محیط زیست ، ترافیک و آموزش ارائه می دهد.  این دومی خصوصاً مهم است زیرا هدف آن ایجاد نسلی از شهروندان با فن آوری با دانش AI است.

اکنون فضای آموزشی با هوش مصنوعی در 196 مدرسه دوبی، شارجه، عجمان، ام القوین، راس الخیمه و فجیره به صورت مرحله ای تا دسامبر سال 2020 راه اندازی شده است .وزارت آموزش و پرورش امارات اعلام كرد كه فضای آموزشی مجازی يادگيري ديجيتال با بهره گيري از هوش مصنوعي در تمام مدارس دولتي امارات اجرا خواهد شد. پلت فرم « Alef» به وزارت آموزش و پروش این کشور برای انطباق بیشتر با وضعیت همه گیری و قرنطینه در زمان کرونا، کمک خواهد کرد.

بنابراین ، تأثیر هوش مصنوعی بر اقتصاد جهانی و خلیج فارس چشم اندازهای خوش بینانه ای از نظر بهره وری و چشم اندازهای بدبینانه را با تخریب احتمالی مشاغل سنتی که به دنبال خواهد داشت و عدم اطمینان در مورد ایجاد مشاغل جدید فراهم می کند. این دگرگونی ها از نظر ثبات ملی پیامدهای جدی اقتصادی  و پیامدهای بالقوه امنیتی خواهد داشت ، زیرا هر چه سهم بیشتری از افراد در شغل خود را از دست بدهند و بیکار باشند یا نتوانند خود را با این تغییرات سازگار کنند ، سیستم های رفاه ملی بیشتری تحت تأثیر قرار خواهند داد.

همچنین ، به ویژه در منطقه خلیج فارس ، برای جلوگیری از بیکاری قابل توجه در نسل های بعدی ، آموزش نسل جوان به مشاغل جدید که به طور فزاینده ای هوش انسان را با هوش مصنوعی ادغام می کنند ، ضروری خواهد بود.اگر به خوبی مهار شود ، تصویب هوش مصنوعی می تواند تعیین کننده اصلی برای متنوع سازی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و کاهش وابستگی آنها به صادرات نفت و گاز باشد.

«امارات، وزارت هوش مصنوعی تاسیس کرد. نخستین دانشگاه اختصاصی هوش مصنوعی دنیا در امارات راه اندازی شد. نمایشگاه فناوری های هوش مصنوعی در دُبی شروع به کار کرد. سرمایه گذاری امارات در هوش مصنوعی ۷۰ درصد رشد کرد.» اینها تیترهای اخباری است که در ماه ها و سال های اخیر در حوزه فناوری از این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس انتشار یافته است. حال سوال اینجاست که این هوش مصنوعی چه چیزهایی را در درون خود نهفته دارد که این کشور کوچک نفت خیز ثروتمند را وادار به دورخیز برای تصاحب آن کرده است؟!

مرکز هوش مصنوعی قطر در فوریه ۲۰۱۹ میلادی تاسیس شد. شش محور اصلی بعنوان اهداف اصلی تاسیس این مرکز عنوان شده است. استعدادیابی، ایجاد مرکز داده ها، اشتغالزایی، ثروت آفرینی، آینده پژوهی بوسیله روش های هوش مصنوعی و مدیریت فکری بر طبق هوش مصنوعی از اهداف عمده این مرکز عنوان شده است.براساس این راهبرد، قطر می خواهد تا سرمایه گذاری های انسانی را برای پیشبرد طرح های مثبتی بر هوش مصنوعی گردآوری کند. برپایه این روش قطر بر روی دو گروه و جمعیت تمرکز خواهد داشت. دانش آموزان داخلی و استعدادهای خارجی.آموزش اصول و مبانی هوش مصنوعی به دانش آموزان، آموزش روش ها و تکنیک های محاسباتی بر طبق هوش مصنوعی، تطبیق دروس دانشگاهی با مفاد هوش مصنوعی و نیز جذب استعدادهای خارجی همچون اهداف تاسیس مرکز هوش مصنوعی قطر اعلام شده است.

دولت عمان در سال ۲۰۱۶ میلادی حدود ۲۰۰ میلون دلار را برای شکل گیری استارت آپ ها که شاخص ای از هوش مصنوعی است سرمایه گزاری نموده است و این سرمایه گذاری در سالهای اخیر با درصدهای بالاتر نیز ادامه داشته است.

تنظیم مرحله برای هوش مصنوعی و امنیت بین المللی

هوش مصنوعی با توازن مجدد بین المللی ، امنیت بین المللی ،توازن بین المللی قدرت ، توانمندسازی افراد و تغییر توازن استراتژیک جهانی را تغییر می دهد.در حال حاضر دو ایالت چین و ایالات متحده بر بازار هوش مصنوعی و نوآوری ها تسلط دارند. فراتر از دامن زدن به رقابت های بزرگ قدرت ، هوش مصنوعی همچنین به طور بالقوه قدرت را به بازیگران فراملی مانند شرکت های چند ملیتی و همچنین افراد و بازیگران غیر دولتی گسترش می دهد. AI و سایر فن آوری های در حال ظهور مانند تولید افزودنی ، زیست شناسی مصنوعی یا علوم اعصاب شناختی ، در واقع فن آوری های استفاده دوگانه هستند که در درجه اول در بخش خصوصی توسعه یافته و برای برخی به طور فزاینده ای به تحولات منبع باز متکی هستند.

این فن آوری های جدید فرصت های فوق العاده ای برای پیشرفت های مفید ارائه می دهند اما انتشار سریع آنها فضای استفاده های بدخواهانه را نیز فراهم می کند. به عنوان مثال ، رسوایی کمبریج آنالیتیکا نشان داد که چگونه گروهی از دانشمندان و بازرگانان می توانند از داده های بزرگ ، یک شبکه اجتماعی (فیس بوک) و الگوریتم ها برای تأثیرگذاری بر عقاید مردم در انتخابات دموکراتیک استفاده کنند .در ارتش ، استقلال فزاینده ماشین ها و روبات هایی که از طریق هوش مصنوعی همراه با فناوری های مرتبط با هوش مصنوعی ارائه می شوند و به پیشرفت انسان مانند رابط مغز و رایانه کمک می کنند ،نشان دهنده گلوله نقره ای جدید درگیری های آینده است.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.