Developed in conjunction with Joomla extensions.

احتمال تغییر اهداف نظامی روسیه در اوکراین

دکتر امیرهوشنگ میرکوشش مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل در گفت‌وگو با ایلنا

کارشناس مسائل آمریکا گفت: روسیه تصور می‌کرد اروپا به دلیل نیاز به نفت و گاز این کشور مقابل مسکو قرار نمی‌گیرد اما اینگونه نشد و نفت و گاز روسیه که برگ برنده کرملین در این نبرد به حساب می‌آمد چندان موفق عمل نکرد.

«امیرهوشنگ میرکوشش» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل اقدام سازمان سیا برای جذب جاسوس در روسیه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هر چیز باید بگویم که جنگ اوکراین نقطه کلیدی در تعیین نظم جهانی آینده به حساب می‌آید. روسیه فکر نمی‌کرد که بتواند وارد این پرونده‌ شود اما خروج از آن دشوار باشد یا حداقل چشم‌انداز آن مشخص نباشد و به نوعی در دام ایالات متحده اسیر شود. توجه داشته باشید که روسیه در سال ۲۰۰۸ به گرجستان حمله کرد و در سال ۲۰۱۴ اقدام به الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود کرد و به نظرم ایالات متحده بستری را مهیا کرد که روسیه تا مرزهای اروپا پیش بیاید و در نهایت جنگ اوکراین را شروع کند. این در حالی است که با شروع جنگ اوکراین مشخص شد تجهیزات نظامی روسیه هم چندان به روز نبوده و همین مسأله به یکی از سوژه‌هایی تبدیل شد که اندیشکده‌ها و محافل مختلف در غرب آن را به صورت جداگانه مورد تحلیل قرار داده‌اند.

وی ادامه داد: اخبار منتشر شده نشان می‌دهد همین حالا در شهر باخموت پیشروی ارتش روسیه به حالت ساکن در آمده و از سوی دیگر گروه واگنر اعلام کرده که به دلیل عدم ارسال تجهیزات و تسلیحات نمی‌توانند به پیشروی خود در این شهر ادامه دهند و بر همین اساس تغییر شگرفی در معادلات میدانی حادث نشده است. در این میان بحث انرژی هم یکی از مسائل مهم در تحلیل روندهای جاری جنگ اوکراین به حساب می‌آید. روسیه فکر می‌کرد که اروپا به دلیل نیاز به نفت و گاز این کشور مقابل مسکو قرار نمی‌گیرند یا حداقل بیش از حد با سیاست‌های ایالات متحده همراهی نمی‌کنند، اما اینگونه نشد و نفت و گاز روسیه که برگ برنده کرملین در این نبرد به حساب می‌آمد چندان نتوانست تحولات جاری در پرونده اوکراین را تحت تأثیر قرار دهد و حالا بحث تغییر الگوی انرژی هم در این میان مطرح است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در حقیقت ایالات متحده یک شوک اساسی به اروپایی‌ها وارد کرد و حالا این سوال مطرح شده که تا چه زمان باید به سوخت‌های فسیلی تکیه کنند؟ این مسأله باعث شده که هم‌اکنون بحث سوخت‌های پاک و انرژی‌های تجدیدپذیر مطرح شود که در بلندمدت و در سال‌های پیش‌رو نه تنها برای روسیه بلکه برای سایر دارندگان انرژی چندان مناسب نخواهد بود. به همین جهت مسکو به دنبال متحدانی می‌گردد که از آن دفاع کنند؛ به صورتی که چین یکی از همین مدافعان مسکو به حساب می‌آید که البته صرفاً منافع ملی خود را مد نظر قرار می‌دهد. به موازات این روندها مسائل امنیتی و اطلاعاتی هم مطرح است. اینکه اخیراً سازمان سیا در پلتفرم تلگرام اقدام به راه‌اندازی یک کانال مجزا کرده و به دنبال جذب جاسوس در روسیه می‌گردد، یک مسأله جدید به حساب نمی‌آید؛ چراکه عملاً ذات سرویس‌های اطلاعاتی، استخدام جاسوس و نفوذ به درون کشورهای هدف است.

وی افزود: همانند گذشته دیگر نیاز نیست که کشورها با یکدیگر در حال جنگ باشند و مسأله جاسوسی از یکدیگر را مطرح کنند، بلکه در هر زمان و حتی در مقطعی که دولت‌ها با یکدیگر در صلح کامل به سر می‌برند هم اخباری از کشف و بازداشت جاسوس‌ها منتشر شده است که یک مسأله عادی در سرویس‌های اطلاعاتی و امنیتی به حساب می‌آید. توجه داشته باشید که برای سازمان اطلاعاتی و جاسوسی عملاً اسناد و اطلاعات دست اول حرف اصلی را می‌زند و به همین جهت رخنه در صفوف داخلی و پشت جبهه‌های دشمن از اهمیت بسیار زیادی در زمان جنگ‌ها و درگیری‌ها برخوردار است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بر همین اساس جذب جاسوس توسط سازمان سیا را باید یک موضوع عادی دانست که البته پیامدهای فعلی جنگ اوکراین هم در شکل‌گیری این سناریو مهم است. آنچه مهم به نظر می‌رسد این است که در آینده نزدیک و شاید در تابستان سال جاری، اهداف روسیه به دلیل شدت احتمالی جنگ در اوکراین و تزریق تسلیحات غربی به کی یف، تغییر کند و مسکو به این سمت برود که اگر در آنموقع دست بالا با اوکراین باشد، کریمه را هم به صحنه نبرد اصلی تبدیل کند که در صورت وقوع چنین اتفاقی جایگاه بین‌المللی مسکو با ضربه جدی روبرو خواهد شد.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

لینک مطلب :

 https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1358684

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.