دکترامیر هوشنگ میرکوشش
خبرگزاری ایلنا
«امیرهوشنگ میرکوشش» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح دلایل اصرار جو بایدن برای انتخاب یک زن به عنوان معاون خود در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: سوم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۳ آبان ۱۳۹۹) رایگیری برای انتخاب چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا انجام میشود و این در حالی است که «جو بایدن» به عنوان نامزد نهایی دمکراتها در این انتخابات برگزیده شده است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی سی.ان.ان، بایدن ۱۴ درصد از ترامپ در نظرسنجیها جلوتر است اما رییس جمهور آمریکا آن را دروغ خوانده است. با توجه به مسائلی که در آمریکا (اعم از شیوع کرونا و تاثیرات اقتصادی آن) صورت گرفته است و باعث شده تا بیکاری به بالاترین سطح برسد، به نظرم آمار ۱۴ درصد در مورد بایدن درست است. در این میان حمایت کسانی مانند کالین پاول، نانسی پلوسی و برنی سندرز از بایدن، میتواند باعث پراکنده شدن آرای ترامپ شود. اظهار نظرهای ترامپ در توییتر این پیام را مخابره میکند که آرای وی ریزش داشته است، اما آنچه که در این بین اهمیت دارد، مناظره های انتخاباتی است.
وی ادامه داد: باید بپذیریم که ترامپ میتواند از برگ برنده مناظرهها به نفع خود استفاده کند و در مقابل بایدن به دلیل کهولت سن نمیتواند او را در مناظرهها مورد هدف قرار دهد. به این جهت ترامپ با لفاظی و برجسته کردن پرونده فساد پسر بایدن در اوکراین میتواند در مناظرهها میدانداری کند. توجه داشته باشید که جامعه امریکا به دلیل بروز مسایلی مانند قتل جرج فلوید ، شیوع کرونا، رکود اقتصادی و همچنین بیکاری به درجهای رسیده است که انتقاداتی زیادی علیه ترامپ سر داده و معتقدم که اگر همین حالا انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود، بایدن پیروز خواهد شد. اما تاکیدم بر این است که باید منتظر باشیم و ببینیم در مناظرهها چه اتفاقی خواهد افتاد.
این استاد دانشگاه با اشاره به راهبرد بایدن در مورد انتخاب یک زن به عنوان معاون خود، گفت: جو بایدن یک سیاستمدار کارکشته است که هشت سال معاون باراک اوباما بوده و بسیاری از نکات ریز و درشت جامعه سیاسی ایالات متحده را به خوبی میداند. اینکه اخیراً او اعلام کرده از یک زن برای معاونت خود در کاخ سفید استفاده خواهد کرد نشان میدهد که تیم دمکراتها به دنبال آن هستند تا از این استراتژی برای جلب آرای جامعه زنان آمریکا استفاده کنند. در گزارشهایی که منتشر شده، آمده است که یکی از گزینههای معاونت بایدن، «کاندولیزا رایس»، وزیر خارجه پیشین ایالات متحده است. فارغ از جنسیت او، باید متوجه بود که رایس سیاهپوست است و حالا که اعتراضها به کشتار سیاهپوستها به راه افتاده، بایدن در حال استفاده از این نقطه قوت رایس است. رایس یک سیاستمدار کهنهکار ابه حساب میآید که ستون فقرات سیاست و امنیت ایالات متحده را به خوبی میشناسد و به همین دلیل معتقدم حضور او در مناظرهها میتواند ضعف بایدن در مقابل ترامپ و معاون او (مایک پنس) را پوشش دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر بایدن (به شرط پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰) به علت کهولت سن فوت شود، بر اساس قانون اساسی آمریکا، معاون او به ریاست جمهوری میرسد که حتی در این صورت هم کاندولیزا رایس به عنوان اولین زن رییس جمهور در آمریکا که اتفاقا سیاهپوست است بر صندلی کاخ سفید تکیه خواهد زد. بسیاری در این ایام اعلام میکنند که اگر دموکراتها در انتخابات ۲۰۲۰ پیروز شوند بدون تردید در قضیه برجام با ایران مذاکره خواهند کرد، اما اگر جناح لیبرال در این انتخابات پیروز شود، مذاکرات جدید با شروط متفاوت را کلید خواهند زد. معتقدم که اگر دمکراتها پیروز شوند، به صورت مشروط به برجام بر میگردند اما دکترین فشار حداکثری بر تهران را قطع نمیکند. خیلیها معتقدند که دمکراتها از فشار حداکثری ترامپ بر ایران عصبانی هستند اما اینگونه نیست، بلکه آنها هم با این سناریو همراه هستند. به همین جهت اینکه خیال کنیم اتفاق خاصی با پیروزی بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ رخ میدهد ، تحلیل غلطی است؛ چراکه ساختار سیاسی آمریکا را یک نفر به جلوهدایت نمیکند و به همین دلیل احتمال دارد در آنموقع شرایط گام به گام پیچیدهتر شود.
تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل