Developed in conjunction with Joomla extensions.

سفر رئیسی،دیدار و سندی دولبه

شیلا سیف الدینی

 ✍سفر آتی رییس جمهور به مسکو دراین مقطع و در روند مذاکرات وین و آینده سیاست خارجی ایران در منطقه و جهان، در اذهان تحلیگران و  البته در عرصه عمل تعبیری دوگانه خواهد داشت.

✍در فضای داخلی بسیاری به این سفر خرده گرفته و متمایل شدن سیاست خارجی کشور به سمت شرق را ناکارآمد می دانند.این نگاه را میتوان نتیجه عملکرد وازرت امور خارجه و حکومت در نگاهی نامتوازن به روابط ایران با شرق و غرب دانست.

 ✍گروهی نیز تنها روسیه و البته چین را نجات بخش ایران از تحریمها و ایستادگی در مقابل زیاده خواهی غرب می دانند،  اما به دور از افراط و تفریط در تحلیلها و عملکرد تصمیم گیرندگان، از نگاهی دیگر این سفر می تواند حامل پیامهای منطقی و متعادلی به‌ روسیه ی موثر در منطقه، کشورهای پیرامونی و بین المللی نیز باشد. روسیه عضو موثر شورای امنیت بوده و دارای جایگاه بین المللی مناسب و قدرت چانه زنی در مسائل منطقه ای است.

✍بی تردید روابط کشورها باید متضمن سود و تامین‌کننده منافع ملی باشد؛ نگرانی های روسیه از ایران پس از برجام و قراردادهای تجاری و همکاریهای احتمالی اقتصادی پسا تحریمی ایران با کشورهای غربی است.گویا گفتگو و امضاء سند بلند مدت ۲۰ یا ۲۵ ساله همکاریهای ایران و روسیه در این سفر مطرح است.

✍سندی بر مبنای همکاری های سیاسی،اقتصادی، فرهنگی و نظامی با روسیه که رییس جمهور باید هوشیارانه ضمن دقت در مفاد آن استقلال و اراده سیاسی ایران را به طرف روسی گوشزد و روابط خود با دیگر کشورها را به سبب این سند مخدوش نسازد.

✍فرصت طلبی پوتین در منطقه اوراسیا و شرق اوکراین،انگیزه قدرت نمایی تزارگونه او از دخالت های منطقه ای در غرب آسیا و یا به عنوان یکی از موثرترین کشورهای عضو برجام در نقش میانجی گفتگوهای بین ایران و آمریکا را نشان می دهد .

✍توییتهای مذاکره کننده روسیه در روند گفتگوهای وین موید همین امر  و تاکیدی بر سیاستهای روسیه ی پوتین و نقش آن در بحران های منطقه ای و موثر بر رویدادهای بین المللی است.

✍روسیه مانند هر کشوری در صحنه بین المللی بدنبال کسب منافع است و یکی از اهداف روسیه پس از رفع تحریم های تسلیحاتی ایران توسط سازمان ملل در اکتبر ۲۰۲۰، فروش تسلیحات نظامی است.

 ✍زمانی رقابت جاری بین آمریکا با چین و روسیه می تواند پتانسیل خوبی برای جلب امتیازات و زمینه ساز بهره گیری ایران از شرایط بوجود آمده باشد؛ که ایران همه تخم مرغهای خود را در سبد شرق نگذاشته و اگر قرار بر امضا توافقنامه جدید و یا تمدید توافقنامه ۲۰۰۱ با روسیه باشد، دست خود را در قراردادهای احتمالی پسا تحریمی با دیگر کشورها نبندد. و همسایه شرقی را  متوجه تغییرات در نگرش (البته امیدوارانه) سیاست خارجی نوین ایران سازد.

✍ضمن اینکه این سفر میتواند به عنوان اهرم چانه زنی برای ایران در مذاکرات با طرفهای غربی تلقی شود، با توجه به سابقه همکاریهای دو کشور روسیه و ایران در سوریه و فروش احتمالی تسلیحات نظامی این کشور به ایران و از طرفی از جانب روسیه نیز بعنوان اهرمی در مقابل غرب نیز مورد بهره برداری قرار گیرد.

✍گره زدن امنیت و اقتصاد و تجارت کشور به یک‌ بلوک و عدم تنوع سازی در روابط بین الملل موجبات تضعیف منافع ملی و سوء استفاده قدرت های تاثیر گذار بین المللی بر منطقه را فراهم می سازد.

✍رییس جمهور اگر قصد توازن سازی مثبت بین شرق و غرب را دارد، باید با هوشیاری این سفر پر حرف و حدیث!را در جهت منافع ملی مردم خویش سامان دهد، و اجازه استفاده از کارت ایران را نه به شرق فرصت طلب و نه به غرب زیاده خواه داده و  گفتگوهای جاری برجامی را در جهت شکستن سد تحریم و در محدوده «منافع مشترک» خود با گفتگوی مستقیم با آمریکا و رعایت «ا‌دبیات بین الملل» حقوق ملت خویش را تامین کند،انچنان که در یادداشت قبلی نویسنده  بدان اشاره کرده است.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.