Developed in conjunction with Joomla extensions.

ایستگاه آخر

شیلا سیف الدینی

 برجام پس از جلسات متعدد،و با سنگ اندازی هایی از تندروان و مخالفان آن از ترور سلمان رشدی تا متهم کردن ایران به تهدید ترور بولتون و پمپئو،بالاخره در ایستگاه نهایی،آمریکا به نظرات ایران پاسخ داد.

این بار ایران توپ را در زمین آمریکا انداخته و در تله “بازی تقصیر” آمریکا گرفتار نشده،و قرار بود پاسخ آمریکا،تعیین کننده این توافق تاریخی باشد که گویا زنجیره این بده بستانهای سیاسی هنوز ادامه دارد.

اما همان گونه که برجام در ایران مخالفان داخلی قدرتمندی دارد از بدنه دولت که این توافق را “یزیدی”می دانست تا برخی اصولگرایان در مجلس ایران و اخیرا فردی از حزب اصلاحات که “برد توپ” را موثرتر از مذاکره می داند؛

در آمریکا نیز از جمهوریخواهان تا حتی برخی دموکراتها و رییس کمیته روابط خارجی سنا تا برخی اندیشکده ها مانند بنیاد دفاع از دموکراسی یا (FDD)نیز از جمله نهادهای دست راستی و افراطی و جنگ طلب هستند که از مخالفان جدی این توافق می باشند.

لابی پرقدرت ایپک اسراییل نیز فعالانه مانع از انجام این توافق پس از خروج ترامپ از آن در سال ۲۰۱۸ بوده است،

با در نظر گرفتن انتخابات سراسری اسرائیل در نوامبر و رقابت بین لاپید و نتانیاهو این توافق می تواند به ضرر لاپید تمام شود و ضعف او را در منصرف کردن بایدن ازین توافق نشان دهد چنانچه بارها بایدن این اطمینان را به لاپید داده که امتیاز جدیدی به ایران نخواهیم داد، اما باز هم اسراییل در تدارک سفری به واشنگتن برای تاثیر کذاری بر نظر نهایی آمریکا خواهد بود؛

بایدن نیز راه سختی در پیش دارد؛ چنانچه مقام ارشد شورای امنیت ملی کاخ سفید، جان کربی، گفته: “بایدن مصمم است که علیرغم مخالفت ها به برجام بازگردد”.

اما بی تردید برجامی متوازن با در نظر گرفتن شاید شروطی برای ایران و با لحاظ انتخابات میان دوره ای کنگره، با هدف اقناع مخالفان داخلی و لابی های اسراییل؛او باید طوری وانمود کند که شرایط به نفع آمریکا و متحدین آن است و ایران در موضع ضعف قرار دارد.

ایران توانست هوشمندانه در دام مخالفان داخلی و خارجی گرفتار نشده و پاسخ و شرایط خود را در زمان مقرر به طرف مقابل برساند،حال صبر استراتژیک  اقتضای زمان کنونی است که در بازی مخالفان داخلی برجام در آمریکا ورود  نکرده و از مسئولین اظهار نظری درین مورد رسانه ای نشود.

باید در نظر داشت،این توافق راهی بسوی حل یکی از اختلافات بین دو طرف اصلی مذاکره،یعنی ایران و آمریکاست و تنها مسائل هسته ای را در برمی گیرد و اختلافات منطقه ای همچنان باقیست؛همزمانی‌ حملات آمریکا به مواضع نیروهای نزدیک به ایران در دیرالزور سوریه،با فرستادن پاسخ به نظرات ایران (علاوه بر مصارف داخلی و جلب نظر مخالفان)،مؤید همین نکته است.

تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل

تمامی حقوق برای مجله ایرانی روابط بین الملل محفوظ است ©2024 iirjournal.ir. All Rights Reserved

Please publish modules in offcanvas position.