سیدقائم موسوی دکتری علوم سیاسی
مرگ یا بقای مذاکرات مربوط به احیاء برجام به شرایط تعیین کننده ای رسیده است. هر تصمیمی دقیقاً می تواند حکم ِ آخرین ضربه را داشته باشد. کما اینکه چشم ها خیره به پاسخ جمهوری اسلامی به پیشنهادات اتحادیه اروپا بود و کم و کیف آن به سادگی می توانست مرگ برجام را اعلان نماید.
در حالیکه اتحادیه اروپا با تمسک به منطق باینری خواهان مواضع بلی یا خیر طرفین اصلی مناقشه [آمریکا و ایران] بوده، پاسخ جمهوری اسلامی با ظرافت در پوشش منطق فازی ارائه شده بود.
منطق فازی بر خلاف منطق کلاسیک فاقد ارزش گذاری دوگانه است و در طیفی از ارزش گذاری های چندگانه قرار می گیرد. این منطق بخش های خاکستری در بازه صفر و یک را پوشش می دهد و با سلول های واقعیت قرابت بسیار بیشتری دارد.بر همین اساس از قابلیت زیادی برای حل و فصل مناقشات برخوردار است.
البته با توجه به در نظرگرفتن ابهامات می تواند به طولانی شدن روند نزدیکی دیدگاهها منجر شود.با توجه به زمان بر شدن پاسخ آمریکا به جواب جمهوری اسلامی به پیشنهادات اتحادیه اروپا،احتمالا آنها نیز از فرو کاستن مواضع شان به دوگانهٔ ردِ قاطع یا پذیرفتن کامل مواضع ایران اجتناب ورزیدند.
هر چند با در نظر گرفتن آیتم هایی می توان حدس زد که طیف سازگاری با سرانجام مثبت مذاکرات بیشتر از کنار گذاشتن آن می باشد. در همین بازهٔ آنالیز توسط آمریکا،اسرائیل به شدت به پاسخ مثبت احتمالی بایدن تاخت.
عربستان در برابر افزایش عرضهٔ نفت برای کاستن از قیمت آن مقاومت کرد. و آمریکا به مواضع نیروهایی در سوریه که ظاهراً به جمهوری اسلامی نزدیک هستند، حمله کرده است.
همین حمله دقیقاً در مرز توافق، از همان منطق ابهام و سازگاری نقیضین نشأت گرفته و پیام آشکار آن برای کنترل اسراییل طراحی شده است. حرکت به سمت حل و فصل مناقشه هستهای و توجه به مطالبات اتحادیه اروپا برای حفظ توان آنها در مشایعت تحریم های روسیه.[اتحادیه اروپا پاسخ جمهوری اسلامی را معقولانه توصیف کرده بود]
علیرغم محرمانه بودن پاسخ ها؛به نظر می رسد محتوای پاسخ آمریکا به گونه ای باشد که جمهوری اسلامی با نقطه نظرات ویرایشی اندکی،بتواند راه را برای توافق باز بگذارد و اتحادیه اروپا با نزدیک کردن دیدگاهها کار را فیصله دهد.
تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل