دکتر رامتین رضایی سردبیر مجله ایرانی روابط بین الملل و کارشناس ارشد روابط بین الملل در گفتگو با عصر اقتصاد
رامتین رضایی، کارشناس ارشد روابط بین الملل و استاد دانشــگاه در گفــت وگــو بــا »عصر اقتصــاد« اظهار کــرد: روابط میــان جمهــوری اســلامی ایــران و جمهــوری خلــق چیــن اگر چه همــواره روابطــی همســو و مثبت ارزیابی شــده امــا نکته ای که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ تاثیرپذیری جدی این رابطه از تعارض میان ایران و آمریکا؛ پرونده هســته ای و تحریم های آمریکاست.
برخلاف بسیاری از تصورات، چین بیشترین میزان دلارهای نفتی بلوکه شــده ایران را در بانکهای خود مســدود کرده و با وجود گزارشهایی مبنی بر خرید غیر رسمی نفت از ایران؛ اما به هر کیف بازارهای آمریکا حتی در بدترین شرایط تنش با این کشور و مبادلات تجاری با کمپانی های آمریکایی ؛ برای چین اولویتی حیاتی و اجتناب ناپذیر داشته است.
رضایــی افــزود: به همیــن دلیل، به نظر می رســد نزدیکی چیــن بــه ایــران از جمله قرارداد 25 ســاله بیش از آنکه ناشــی از رویکردی اقتصادی باشد؛ برای چینی ها به عنوان الترناتيوی سیاســی جهــت اقدام متقابل نســبت بــه فشــارهای آمریکا به چین در خصوص مسائل مختلف از جمله دریای چین جنوبی؛ تایــوان و مســاله ســین کیانــگ تلقی می شــود و نه صرفا ســود اقتصــادی صــرف. خــروج شــرکتهای چینــی از ایــران پــس از تحریم هــای آمریــکا در دوره ترامپ نشــان از ایــن واقعیت دارد کــه بازارهــای آمریــکا و اروپــا در رشــد و توســعه اقتصادی چین جایگاه اساسی و بنیادین دارند.
او افــزود: بــا توجه به رفتــار محتاطانه چین در قبال دیگر کشورها، روابط ایران و چین با تنش بیشتری در آینده مواجه شــود و اگر توافق برجام به ســرانجامی نرســد ممکن اســت که روابــط ایــران و چین کمی تیره شــود؛ بنابراین دولت ســیزدهم باید با احتیاط بیشتری رفتار کند.
برگرفته از لینک:
تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل