زهرا شریف زاده دکتری تخصصی روابط بین الملل
جنبش اعتراضی دانشجویان در دانشگاه های ایالات متحده، شکاف نسلی در اسرائیل را برجسته کرده و تمایل جوانان برای به چالش کشیدن سیاستمداران و مدیران کالجها در سراسر کشور به نمایش گذاشته شده است.این شکاف با جوان ترهای آمریکایی که عموماً از فلسطینی ها حمایت می کنند،می تواند نسبت به نسل های قبل خطری جدی برای انتخاب مجدد بایدن ایجاد کند. همچنین می تواند حمایت دو حزبی را که اسرائیل در واشنگتن از آن برخوردار است، تهدید کند. سعی بر آن داریم تا نقش جنگ در غزه را بر نسل زد که عمیقاً با جوامع به حاشیه رانده شده مانند فلسطینی ها همدلی می کنند، را بررسی نمائیم. در این مقاله ابتدا به شناخت انواع نسل ها پرداخته و سپس ضمن بررسی ویژگی های نسل زد بدنبال تغییر این نسل به سمت جنگ غزه و فلسطین می باشیم.
در ابتدا آشنایی مختصری با نسل های قبل از نسل زد داشته باشیم.لازم بذکراست نامگذاریها نخست در آمریکا شروع و بعد کشورهای مختلف از این نامگذاریها برای نسلهای خود استفاده کردند.
۱. بزرگترین نسل[1] افرادی هستند که بین سالهای ۱۹۰۰ تا ۱۹۲۴ در دوران رکود بزرگ اقتصادی آمریکا جنگ جهانی دوم را به چشم دیدند و در آن شرکت کردند و در زمینه پشتیبانی در جنگ شگفتی آفریدند.
۲. نسل خاموش [2]یا سنت گراهام افرادی هستند که از سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۴۵ زمانی که جنگ جهانی اول تمام شده و جنگ جهانی دوم آغاز شده بود،متولد شدند.به دلیل بحران اقتصادی آن دوره این نسل زندگی دشواری را تجربه کردند.
۳. نسل ب یا بیبی بومرها یا نسل انفجار جمعیت بین سال ۱۹۴۶ تا ۱۹۶۳ میلادی و پس از جنگ جهانی دوم در زمانی که رفاه اقتصادی و امنیت روند فزایندهای داشت ،بدنیا آمدند و بههمیندلیل افراد این نسل افرادی هستند که شور و شوق زیادی برای زندگی دارند و توانستند به ثروت زیادی دست پیدا کنند و در آرامش کامل به زندگی خود ادامه دهند. بیل گیتس که امروز نامش در بین ثروتمندترین افراد جهان است، متعلق به این نسل می باشد.
۴. نسل ایکس افرادی هستند که در سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ به دنیا آمدهانداین نسل خیلی متکی به نفس هستند و میدانند که هیچکسی جز خودشان به کمک آنها نمیآید. یکی از مهمترین خصوصیات این نسل، امکان برقراری ارتباط با محیط اطراف است. این افراد نسبت به نسلهای پیش از خود انعطافپذیری بیشتری نسبت به دین، مذهب، قومیت و نژاد نشان میدهند.بیشتر نسل ایکس فرزندان نسل خاموش و بیبی بومرهای اولیه هستند؛ زرها یا همان ایکس ها همچنین اغلب، والدین هزارهها و نسل زد هستند.
در مقایسه با نسلهای قبلی، اعضای نسل ایکس از نظر قومی متنوعتر هستند، به طوری که حدود یک سوم از نسل زر ها به عنوان غیرسفید شناخته میشوند. تا حدودی کمتر درگیر مذهب سازمان یافته هستند. و تمایل دارند در مورد مسائل اجتماعی مانند ازدواج همجنسگرایان آزادتر عمل کنند. با این حال، این نگرش باز لزوماً به یک هویت سیاسی سنتی لیبرال تر انگاشته نمی شود. نظرسنجی گالوپ در سال 2022 نشان داد که 27 درصد از نسل زرها به عنوان دموکرات معرفی می شوند، در حالی که 30 درصد آنها را جمهوری خواه معرفی می کنند. تعداد بیشتر از 44 درصد تصمیم گرفتند به عنوان مستقل شناخته شوند، که درصد بالاتری نسبت به نسل های قبلی بود.
کودکان دهههای 1970 و 1980، زمانی که ارزشهای اجتماعی تغییر میکرد،گاهی اوقات «نسل کلید گیر(گرفتن)» نامیده میشد، که ناشی از بازگشت آنها در دوران کودکی از مدرسه به خانهای خالی و نیاز به استفاده از کلید بود.به عنوان نوجوانان و بزرگسالان جوان در دهههای 1980 و 1990، این نسل گاهی اوقات به عنوان تنبل، بدبین و ناراضی شناخته میشوند. برخی از تأثیرات فرهنگی فراوان بر جوانان نسل ایکسشامل گسترش ژانرهای موسیقی با هویت اجتماعی-قبیله ای قوی مانند آلترناتیو راک، هیپ هاپ بود.
نسل زرها تأثیر فرهنگی قابل توجهی از جمله بازیهای ویدیویی، چه در سالنهای تفریح و چه در دستگاههای خانههای غربی داشت که برای اولین بار بخش عمدهای از سرگرمیهای نوجوانان بود. از نظر سیاسی، در بسیاری از کشورهای بلوک شرق، این نسل آخرین روزهای کمونیسم و گذار به سرمایه داری را به عنوان بخشی از دوران جوانی خود تجربه کرد. نسل ایکس همچنین به عنوان نسل «کاهش زاد و ولد » نامیده میشود، زیرا اعضای آن زمانی متولد شدند که نرخ بالای تولد در دهههای رشد کودک کاهش یافت .
اعضای نسل زر یا ایکس در زمانی بزرگ شدند که تعداد خانوادههای با درآمد دوگانه، خانوادههای تک والدی و فرزندان طلاق بیشتر از زمانی بود که بومیان در حال رشد بودند.اولین نسلی بود که تا حدودی با کامپیوترهای شخصی بزرگ شده و به این ترتیب به دانش فنی تبدیل شده بودندآنها اولین نسلی بودند که با تلویزیون کابلی به طور گسترده در ارتباط بودند.
نسل زر در طول ظهور اپیدمی مرگبار ایدز در دهه 1980 به بلوغ رسیدند وشاهد یک نظم جهانی در حال تغییر بودند، زیرا در پایان جنگ سرد با فروپاشی دیوار برلین در سال 1989 و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 زندگی کردند.این نسل شاهد شگفتی فناوری اولین پرواز موفقیت آمیز شاتل فضایی در سال 1981 و همچنین انفجار غم انگیز شاتل فضایی چلنجر در 1985 بودند. این نسل در اوج جنگ دولت ایالات متحده علیه مواد مخدر زندگی میکرد و تشویق شده بودند که به مصرف غیرقانونی مواد "فقط نه بگوید". آنها همچنین در دوران بحران های انرژی در دهه 1970 و 1980 زندگی می کردند.این گروه همچنین به طور گستردهتری به عنوان کارآفرینی و مولد در محل کار شناخته شده بودند.
با رشد نسل زر در دو دهه گذشته، آمار کودکان در خانوادههای مهاجر از 19 درصد جمعیت کودک کشور در اوایل دهه 2000 به 25 درصد در سال 2021 رسید.برای بسیاری از افراد نسل زرها، پسزمینه سالهای اولیه زندگیشان شامل اولین رئیسجمهور سیاهپوست کشور و قانونی کردن ازدواج همجنسگرایان بود. آنها نسبت به نسل های قبلی به دلیل تفاوت در نژاد، گرایش جنسی یا مذهب، کمتر مورد توجه قرار می گیرند.
۵. نسل وای یا نسل هزاره افرادی هستند که بین سالهای ۱۹۸۰ تا اواخر دهه ۹۰ به دنیا آمدهاند و با ابزارهای ارتباطی و هوشمند میانه بهتریدارند و برخیاز آنها امروزه درحوزه کسبوکارهای آنلاین فعالیت میکنند. در زمینه استفادهکردن از فناوری به نسل قبل از خودشان هم کمک میکنند.
۶. نسل زد[3] :نسل «زد» یا نسل «نت» به افرادی تلقی میشود که تقریبا بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ متولد شدهاند. آنها اولین نسل از "بومیان دیجیتال" هستند که هرگز دنیایی را بدون اینترنت نمی شناسند این نسل از همان ابتدای کودکی وقتی چشمان خود را به روی دنیا گشودند، توانستند پیشرفت اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند دنیا را ببینند و اصلا بههمینخاطر به آنها نسل نت گفته میشود.
این نسل دارای هشت ویژگی: آنها در حال بزرگ شدن هستند، آنها پس انداز پول را در اولویت قرار می دهند، آنها عاشق سفر هستند، آنها مستعد اضطراب هستند، آنها بازی را چیزی فراتر از یک سرگرمی می دانند، نگرش های زیست محیطی آنها آنقدرها که فکر می کنید قوی نیست، آنها ممکن است پذیرش هوش مصنوعی را تعریف کنند و آنها فرهنگ را از طریق رسانه های اجتماعی شکل می دهند، می باشند.
یکی از ویژگی های اصلی نسل زد، تنوع نژادی است و آخرین نسلی خواهد بود که اکثریت سفیدپوست را با 51 درصد تشکیل می دهد و نسل جوانتر آلفا، متولد 2013 تا 2025 حدود 2/48درصد سفیدپوست است و در مسیر متنوعترین نسل تا کنون می باشد. بگونه ای که نسل زد از نظر نژادی و قومی متنوعتر با 25 درصدلاتین یا اسپانیایی تبار، 15 درصد مشکی، 6 درصدآمریکایی آسیایی یا جزایر اقیانوس آرام، 5 درصد دو یا چند مسابقه؛ و2 درصد جوانان سرخپوست آمریکایی یا بومی آلاسکا می باشند. از سوی دیگر، سهم بسیار بزرگتری از نسلهای قدیمیتر، نسل زرها و بیبی بومرها به ترتیب 55٪، 60٪ و 72٪. سفید هستند.
برخی از افراد و متخصصان به افراد نسل زد یکسری خصوصیات نسبت میدهند؛ ولی شاخصترین ویژگی آنها، استفاده زیاد از ابزارهای دیجیتال و هوشمند است. این نسل از همان کودکی توانستند از مزیت اینترنت بهرهمند شوند و از آن نهایت استفاده را ببرند. این درحالی است که این مزیت برای سایرنسلها وجود نداشت.البته برای افراد این نسل خصوصیات دیگری هم بیان میشود. بهعنوان مثال آنها را غیرمتعهد یا مسئولیتناپذیر خطاب میکنند و گاهی هم آنها را ناسازگار، بدرفتار و ریسکپذیر میخوانند.اما جنگ در غزه افراد زیادی را تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله تجربیات فرهنگی، اجتماعی-اقتصادی قرار داد و وضعیت غزه در کنار سایر چالشهای جهانی، در شکلگیری جهانبینی و آرزوهای این نسل تغییر ایجاد نمود و امکان دارد به مجموعهای پویا و متحول از اهداف زندگی منجر شود.این نسل اخبار را از رسانه های اجتماعی که معمولاً روزنامه نگار نیستند و برنامه های خاصی را دنبال نمی کنند، پیگیری می نمایند.
پوشش مداوم رسانه ها و پست های رسانه های اجتماعی در مورد غزه نسل زد را در معرض واقعیت های درگیری، از جمله بحران های بشردوستانه قرار می دهد. مشاهده مبارزات مردم غزه می تواند احساسات همدلی و شفقت را برانگیزد و باعث درک عمیقتر بی عدالتی های جهانی شود.رسانههای اجتماعی محتوای فوری و اغلب بدون فیلتر را ارائه میدهند و دیدگاهی خام و شخصی در مورد وضعیت غزه ارائه میدهند.این نسل به طیف گسترده ای از دیدگاه ها، از جمله دیدگاه های افرادی که مستقیماً تحت تأثیر درگیری در غزه قرار گرفته اند، دسترسی دارد، که می تواند روایت های جریان اصلی را به چالش بکشد.این سطح تعامل باعث شد که نسل زد و جوانان به طور کلی جنبش تحریم را برای بسیاری از محصولات و مارک هایی که برای حمایت از اسرائیل و ماشین جنگی آن فهرست شده اند، رهبری کنند. به تصویر کشیدن غزه در رسانه های مختلف می تواند این نسل را به تحلیل انتقادی و زیر سؤال بردن روایت های سیاسی و سوگیری رسانه ای سوق دهد. یادگیری در مورد وضعیت اسفناک فلسطینیان ممکن است الهام بخش همبستگی با دیگر گروه های تحت ستم یا به حاشیه رانده شده و ارزش های برابری و عدالت را تقویت کند.ارتباط جهانی که توسط اینترنت تقویت شده است، احساس مسئولیت در قبال مسائل بین المللی، از جمله مسائل غزه را تشویق می کند. مسائل حقوق بشری که در مناقشه غزه برجسته شده است می تواند نسل زد را به سمت اولویت دادن به حقوق بشر در سیستم های ارزشی خود سوق دهد. داستان های غزه می توانند کاتالیزوری برای کنشگری باشند و نسل زد را به مشارکت در حمایت، اعتراضات یا کمپین های آنلاین وادار کنند.
تمایل به ایجاد تغییر میتواند منجر به افزایش مشارکت در جامعه یا جنبش های مردمی متمرکز بر مسائلجهانی شود. قرار گرفتن در معرض مسائل جهانی مانند مسائل غزه میتواند تمایل به آموزش جامعتری را که شامل دیدگاهها و تاریخهای مختلف جهانی باشد، تشویق کند.درگیر شدن با مسائل پیچیده ای مانند درگیری غزه، مهارت های تفکر انتقادی و توانایی تجزیه و تحلیل مشکلات چند وجهی جهانی را تقویت می کند. داستانها و تصاویر غزه میتوانند پلهای تفاهم و همدلی را بین فرهنگها ایجاد کنند.این نسل ممکن است به دنبال گسترش تجارب و درک فرهنگی خود در پاسخ به یادگیری درباره جهان بینی ها و تجربیات مختلف، مانند آنچه در غزه است، باشد. مشاهده سختی هایی که مردم غزه با آن روبرو هستند می تواند به آگاهی و تأمل عمیق تر منجر شود. علاوه بر این، چالش های زیست محیطی و منابع موجود در غزه می تواند موضوعات پایداری و عدالت زیست محیطی را برجسته کند.
نسلهای جوانتر از طریق رسانههای اجتماعی و اینترنت با اخبار و رویدادهای بینالمللی کوتاهتر ارتباط دارند. این آگاهی افزایش یافته منجر به احساس مسئولیت جهانی بیشتر و تغییر در اهداف زندگی به سمت اهداف اجتماعی بیشتر می شود. قرار گرفتن در معرض مبارزاتی که افراد مختلف در سرتاسر جهان با آن روبرو هستند، خبرنگاران جوانی را مانند کسانی که در غزه پوشش خبری می دهند در حالی که جنایات خشونت در درگیری را تجربه می کنند، می سازد. مناطق، احساس همدلی و همبستگی در میان نسل های جوان است ،آنها تمایل بیشتری به ایجاد تغییر در مسائل جهانی از طریق فعالیت های سیاسی و اجتماعی بیشتر پیدا کردند. به تدریج، این نسل جوان با تغییر تمرکز خود از ابتکارات جامعه محلی به جنبش های بین المللی، بیشتر درگیر فرآیندهای سیاسی شدند. آنها از تکنیکهای داستانسرایی زیادی استفاده کردند که باعث میشد مخاطب بیشتر درگیر موضوع فلسطین و جنگ علیه غزه شود.
درگیری غزه، مانند بسیاری از درگیری های طولانی و پیچیده ژئوپلیتیکی، می تواند تأثیر قابل توجهی بر باورهای جوانان در مورد جهانی عادلانه داشته باشد. نحوه تفسیر و درونی کردن چنین تعارضاتی توسط جوانان می تواند جهان بینی، نگرش آنها نسبت به عدالت، سیاست و نقش آنها در جامعه را شکل دهد.نسل زد بسته به نوع و سطح مواجهه آنها با واقعیت های خشن درگیری غزه می تواند منجر به بدبینی در بین جوانان نسبت به عدالت در جهان شود.آنها ممکن است اثربخشی قوانین بینالمللی، نقش سازمانهای جهانی و تمایل جهان برای مداخله در درگیریها را زیر سوال ببرند.
از سوی دیگر، آگاهی از مبارزات و رنج های مردم غزه می تواند احساسات قوی همدلی را در بین نسل زد ایجاد کند و در نتیجه باعث می شود که فلسطینیان از سرسختی بیشتر و انعطاف پذیری چابکی برخوردار شوند. همچنین می تواند حس همبستگی را با آن ها تقویت کند.درک جوانان از عدالت، حقوق بشر و حقوق بین الملل می تواند عمیقاً تحت تأثیر درک آنها از درگیری غزه قرار گیرد. آنها ممکن است باورهای قوی در مورد این مفاهیم ایجاد کنند و بر اقدامات و انتخاب های آینده آنها تأثیر بگذارند.
در نتیجه جنگ علیه غزه در سال 2023 به عنوان یک کاتالیزور الهام بخش برای نسل زد عمل کرد، آنها را وارد عمل کرد و منجر به تغییر قابل توجهی در روان جمعی آنها شد. این نسلی است که الهام گرفته شده برای ایجاد عدالت اجتماعی جهانی بیشتر و همدلی عمیق تر برای جوامع تحت ستم، از فلسطین شروع می شود.باید سعی شود تا این حرکت حفظ گردد.
تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل
منابع:
خبر آنلاین(1401)،" نسل Z چه کسانی هستند، چه ویژگیهایی دارند؟ / نسل خاموش کدام است؟"،بازیابی نشانی اینترنتی: https://www.khabaronline.ir/news/1691444
Buheji.M(2024),”How is Gaza Inspiring Gen-Z and Changing their Mindsets?”, https://iaeme.com/Home/journal/IJSSRD
Casey,A,E(2024),” What Are the Core Characteristics of Generation Z? “,https://www.aecf.org/blog/what-are-the-core-characteristics-of-generation-z
Harb..A(2024),” Generation gap: What student protests say about US politics, Israel support”, https://www.aljazeera.com/news/2024/4/26/generation-gap-what-student-protests-say-about-us-politics-israel-support
Hedges,T(2024),” 8 characteristics of Gen Z in 2024", https://blog.gwi.com/marketing/generation-z-characteristics/
Mckenna,A(2024),”Generation X”, https://www.britannica.com/topic/Generation-X
[1] Greatest Generation
[2] Silent Generation
[3] Z Generation